Főoldal > DIÉTA > Egy ugrásra a karcsúságtól – 3 hét bőven elég!

Egy ugrásra a karcsúságtól – 3 hét bőven elég!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz! Trendi megjelenés szuper áron! Ha van három heted, az pont

A legszuperebb nyári célpont, ahol feltöltődhetsz!

Trendi megjelenés szuper áron!

Ha van három heted, az pont elég idő ahhoz, hogy tökéletes állapotba hozd a tested – legalábbis ez az álláspontja az elismert súlycsökkentő szakértőnek, Bob Harpernek. A hét elején látott napvilágot Harper új könyve, a Jumpstart to Skinny, amely meglepően gyors eredményeket ígér: akár 10 kilótól is megszabadulhatunk 21 nap alatt.

Csak 800 kcal

Természetesen azonban követned kell néhány igen szigorú szabályt ahhoz, hogy ilyen gyorsan meg tudj szabadulni ennyi kilótól. Ennek része például, hogy minden étkezés 40% szénhidrátot, 40% fehérjét és 20% zsírt tartalmazzon és naponta összesen csak 800 kalóriát lehet megenni. Sőt mi több, az összetett szénhidrátok csak a reggelinél jöhetnek szóba, és emellett a hét öt napján teljesíteni kell a 15-20 perces “Jumpstart” gyakorlatokat, amelyeket a könyvben olvashatsz, a napi 45 perces kardióedzések mellett.

Korlátlan zöldségfogyasztás

A jó hír a történetben az, hogy Harper megengedi a korlátlan zöldségfogyasztást, amit bele sem számít a napi kalóriamennyiségbe. Amikor Harper könyve népszerűsítse végett megjelent a Today Show-ban hétfőn reggel, hangsúlyozta, hogy az abban leírtak csupán egy rövid távú stratégia részei, amit olyan esetekre szántak, amikor gyorsan kell ledobnunk pár kilót.

harper2.jpg ()Szóval Harper diétáját követve szupergyorsan karcsúak lehetünk? És vajon ez mennyire biztonságos?

“Napi 800 kalóriát enni három héten át nem fog megártani” mondja dr. Mike Roussell. Ő a Naked Táplálkozás alapítója és vezetője, akinek egyébként edzőterme is van New Yorkban, így folytatja: „Ez túl rövid idő ahhoz, hogy komolyabb vitamin- vagy ásványi anyag-hiány alakuljon ki bárkinél. Ezzel Caroline Apovian, a Boston Medical Center igazgatója és az „Éjszakai diéta” szerzője is egyetért. 

De míg a terv maga biztonságos, lehet, hogy a módszer mégsem olyan hatékony, mint lehetne. Zsírbevitel híján a szervezet ugyan beindítja a fogyást, de más tápanyagokat fog zsírrá alakítani, így például a széndhidrátot, ami inzulintermelést eredményez, elősegítve a testzsír lerakódását.  „Ez olyan, mintha vezetés közben egyszerre tartanád a lábad a gázon és a féken” – mondja Roussell, aki ennek elkerülésére azt javasolja, hogy korlátozzuk a szénhidrátból származó kalóriát 20%-ra. A szénhidrát fennmaradó 20 százalékát pedig, ahogy azt Harper is ajánlotta, töltsük ki inkább fehérjével és a zsírral.

Igen, zsírral. Az a nő, aki Harper ajánlása szerint étkezik, egy nap csupán 17 gramm zsírt eszik meg. A terv megtartásához tudnod kell, hogy csupán egy tojás is 6 gramm zsírt tartalmaz. Márpedig a Nők Egészségének Megőrzését Célzó Kezdeményezés által végzett kutatások azt mutatják, hogy az ilyen alacsony zsírtartalmú diétát hihetetlenül nehéz megtartani. „Muszáj kicsit megengedőbbnek lennünk a zsírral kapcsolatban, ha szeretnénk valóban követni a diétát éhezés nélkül”- mondja Apovian.

A könyvében Harper azt állítja, hogy a 40/40/20-as terve segít megelőzni a jojó-effektust – ám ezzel más szakértők nem értenek egyet. „A könyvben egyáltalán nincs erre való utalás” – mondja Apovian. Ha ilyen drasztikusan csökkentjük a kalóriabevitelt, az egyértelműen hajlamosít a jojó-effektusra, mondja Roussell. „Annak ellenére, hogy rengeteg zöldséget eszünk a diétának megfelelően, folyton éhesek leszünk” – állítja. Ez viszont azt fogja eredményezni, hogy amikor befejezed a Harper diétát, épp a magas zsírtartalmú ételek felé fogsz fordulni – és minden leadott kilót szépen vissza fogsz szedni.

Habár a Harper diétája nem a legtökéletesebb módszer, azért van néhány hasznos elve:

1. Zöldségek minden mennyiségben

Lehet, hogy nem akarod túlenni magad zöldségből (végülis ezek is tartalmaznak némi kalóriát), ám Russell mégis miden étkezésnél javasolja a zöldségfogyasztást – és lehetőleg a zöld színűeket. „Nem tudod kövérre enni magad brokkoliból vagy almából – mondja -, de megeshet, hogy teljesen el fog telíteni az a brokkoli, ami azért nem olyan rossz következmény.”

2. Energetizáld magad proteinnel

Ha ügyelsz arra, hogy a napi kalóriabeviteled 40 százaléka fehérjéből származzon, az segíthet a szervezetbe elegendő tápanyagot juttatni úgy, hogy közben még fogyni is fogsz. A magas proteintartalmú diéta edzéssel párosítva segít az izomépítésben, ráadásul az anyagcserét is fokozza, mondja Apovian.

3. Szénhidrát-csere

Cseréld le a finomított szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre és zöldségekre, javasolja Apovian. Így több tápanyagot, de kevesebb kalóriát juttatsz a szervezetbe – győzelem-győzelem!

4. Ne feledkezz meg a fitneszről

Harper terve a táplálkozás mellett azon is alapul, hogy a fogyókúrázók három héten keresztül minden nap edzenek ez okos lépés, figyelembe véve, hogy egyszerre összpontosít a diétára és az edzésre párhuzamosan, így nagyobb fogyáseredményeket hozva, mint ha egy már meg a fitnesshez adná hozzá a diétázás rutinját, a Stanford Orvostudományi Egyetem közelmúltbeli kutatásai szerint.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X