Főoldal > DIÉTA > Garantált fogyás: Megérkezett a 100-as diéta!

Garantált fogyás: Megérkezett a 100-as diéta!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Az amerikai fitneszguru, Jorge Cruise újfajta diétát dolgozott ki. A 100-as diéta lényege, hogy nem minden kal&

Az amerikai fitneszguru, Jorge Cruise újfajta diétát dolgozott ki. A 100-as diéta lényege, hogy nem minden kalória egyforma. Az úgynevezett cukorkalóriákat kell számolni, és ha ebből maximum napi 100-at fogyasztunk, beindul a fogyás.

A szénhidrát, mint fő ellenség

Az új elmélet arra alapul, hogy az inzulin a zsír tárolásának és mobilizálásának a fő szabályozója, és elsősorban szénhidrát-tartalmú étellel állítja elő a szervezetünk. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több inzulint termelünk és ez hatással van a súlyunkra is. Cruise emiatt minden szénhidrátot egy csoportba sorol, függetlenül attól, hogy természetes vagy hozzáadott cukrot tartalmaz, esetleg rostokban gazdag-e.

Az élelmiszerek szénhidráttartalma alapján lehet kiszámolni a cukorkalóriát: roppant egyszerű, szimplán meg kell szorozni néggyel. Ha például egy alma 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, akkor 80 cukorkalóriát. Ezzel már majdnem ki is merítettük a bűvös 100-as keretet. Egy zsírmentes joghurt is 52 cukorkalória, fél csésze fekete bab pedig 92.

„Az emberek azt hiszik, hogy a fogyáshoz elég, ha kevesebbet esznek és többet mozognak. Pedig ez nem igaz, mert nem minden kalória egyforma értékű” – állítja a Cruise. Szerinte a napi étrendünkből a 100 cukorkalórián túl maximálisan száműzni kell mindennemű cukrot és az olyan ételeket, amelyben keményítőtartalmú szénhidrát van.

bookcover.jpg ()Csak semmi mozgás?

A 100-as diéta az ébredés utáni reggelit sem erőlteti. A fitneszguru szerint meg kell várni a 11 órát, vagy amíg teljesen megéhezünk. Ez egy kissé nyugtalanító, hiszen az egészséges életmóddal foglalkozó tudományok nem győzik hangsúlyozni, hogy az anyagcsere a reggeli étkezéssel indul be, és ahogy kinyílik a szemünk, érdemes a reggeliző asztalhoz ülni.

Cruise szerint az étrendje alkalmazásával edzésre sincs szükség, mozgás nélkül is tökéletesen le lehet fogyni. Ez azért furcsa egy fitneszedző szájából, főleg, hogy tisztában vagyunk a rendszeres mozgás szükségességével például a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.

Mivel a 100-as diéta szinte teljes egészében kizár élelmiszer-csoportokat, az étrendje nem tartható hosszútávon. Azt ajánljuk, hogy ne dőlj be az újabb divathóbortnak, válaszd inkább a kiegyensúlyozott, kontrollált egészséget étkezést: fogyassz sovány fehérjéket, magas rosttartalmú szénhidrátokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, egészséges zsírokat, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X