Főoldal > DIÉTA > Tényleg olyan egészséges a joghurt? 16 gyümölcsjoghurtot teszteltünk

Tényleg olyan egészséges a joghurt? 16 gyümölcsjoghurtot teszteltünk

egészséggasztojoghurttáplálkozás
0

Írta:

Elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából vizsgálták a termékeket – t&aacute

Elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából vizsgálták a termékeket – táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.

A fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok mentén határozták meg.

A vizsgált termékek minősége széles skálán mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.

A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a  Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtak – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

cserpes.jpg ()Annak ellenére, hogy a Cserpes az összes pontszámot tekintve első helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X