Főoldal > DIÉTA > A világ másik fele, ahol most is tombol a nyár

A világ másik fele, ahol most is tombol a nyár

hawaiikülföldnyárTunéziautazás
0

Írta:

Csak álmodozol? Netán komolyan fontolgatsz egy téli nyaralást? Van 3 tippünk is a számodra!

Curaçao

Nem, most nem a rikítóan kék színű likőrről van szó, hanem a Karib-tengeri szigetvilág egyik legszebben ragyogó gyöngyszeméről, Hollandia társult államáról, az ezerarcú Curaçao-ról. Mindössze annyi köze van a kedvelt szeszes italhoz, hogy itt őshonos a narancs egyik érdekes változata, a laraha gyümölcs, aminek a húsa ehetetlen, ám a héja adja a curaçao likőr összetéveszthetetlen aromáját. Az átlaghőmérséklet 32 és 37 fok között van, és egész évben hűs tengeri szellő lengedez, ami nappal lehűti, éjjel pedig felmelegíti az enyhülésre áhítozó turistákat. Évről-évre egyre többen választják úti célul a különös romantikájú, egyszerre egzotikus és a holland építészet harmóniájával átitatott szigetet, ahol a tengerparton való sütkérezés mellett a főváros, Willemstad gyönyörű történelmi belvárosa és a hollandok által az 1600-as években épített erődök is igazi csemegéül szolgálhatnak a múlt kedvelőinek. Curaçaoról azt tartják, lakói folyton mosolyognak, ami nem is csoda, hiszen a mennyország egy kicsiny szegletét kapták lakóhelyül!

Hawaii

Fűszoknyás lányok, véget nem érő hula-bulik és örök napsütés… ez Hawaii, az USA 50. tagállama, és még ennél sokkal több. Barack Obama csaknem az egész fiatalságát itt töltötte, így már érthető is, honnan az amerikai elnök legendás nyugalma és jó kedélye: Hawaiin a stressz 1941 óta ismeretlen fogalom (Pearl Harbour tragédiája megingatta a szigetcsoport lakóinak biztonságérzetét, de azóta már visszatért Hawaii állandó derűje). Itt nincs nyári és téli időszámítás, mivel a telet egyáltalán nem ismerik, csak esős és száraz évszakot különböztetnek meg, de az átlaghőmérséklet az októbertől áprilisig tartó esős évszakban sem gyakran megy 25 fok alá.

Ha szereted a gyümölcsdiétákat, vagy egyszerűen csak a déli gyümölcsök szerelmese vagy, itt mindent megtalálsz, ami szem-szájnak ingere, hiszen Hawaii-on tonnaszámra terem a kókuszdió, a mangó, az ananász és a banán, hogy a több száz féle, nálunk még ismeretlen gyümölcs- és zöldségfajtáról ne is beszéljünk. Hawaii nemzeti eledele pedig egy irtó vicces nevű hal, a Humuhumunukunukuapua’a, amiről azt szokták mondani, a név hosszabb, mint maga a hal, de a húsa állítólag mennyei. Nem csak a pocakodnak kínál különlegességeket a szigetvilág: a türkizkék óceán partjain a hibiszkusz és az orchidea számtalan fajtája gyönyörködteti a szemet és a lelket.

hawaii2.jpg ()

Tunézia

Ha nem mennél nagyon messzire, és a pénztárcádat is kímélve szeretnél egy fantasztikus nyaralást, válaszd az egyre híresebb Tunéziát! Tevegelj a Szahara homokján, barangold be Karthágó lélegzetelállító  romjait és kóstolj bele a főváros, Tunisz folyton pezsgő életébe. Tunéziában, ahol az átlaghőmérséklet a nyári-tavaszi hónapokban 32 fok, egyszerre találhatod meg a lélegző történelmet és a legmodernebb szórakozási lehetőségeket: a finom homokkal borított tengerparton minden 100 méteren diszkók, éttermek és kávéházak követik egymást, nappal pedig a lenyűgöző – és ráadásul még egy turista számára is megfizethető árakkal rendelkező – piacterek színes kavalkádja vár. Tunézia nemzeti ételei a szuperegészséges kuszkusz, amit az utcai árusok gőz felett párolnak meg, valamint a mennyei brik, a tonhallal, tojással, darált hússal és zöldséggel töltött, leveles tésztából készült húsos táska. Mire vársz még? Tunézia örök nyara csak egy karnyújtásnyira van!

De azért akkor se búsulj, ha itthon töltöd a hideg hónapokat: percek alatt nyarat varázsolhatsz a télbe például egy isteni gyümölcsös sütivel, de akár a brik is elkészíthető a mindig friss, gyorsfagyasztott zöldségek segítségével, amikért csak a hűtőbe kell benyúlnod. Ízletes ünnepeket!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X