Főoldal > DIÉTA > Kuszkusz: tökéletes köret rizs és krumpli helyett

Kuszkusz: tökéletes köret rizs és krumpli helyett

diétadurumemésztésétkezésgabonaköretkuszkuszszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

A kuszkusz a közel-keleti konyhából származó alapanyag, amely nagyon tápláló, hamar eltelít, és segíti az emésztést. Rostban gazdag táplálék, ami jót tesz a szívnek, és még antioxidánsokban is bővelkedik.

Kuszkusszal a világ körül

A durumbúzadarából készül élelmiszer Észak-Afrikában már ezer éve nemzeti eledelnek számít. Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább már tányéron tálalják. Európában a szicíliai kuszkusz terjedt el. Dél-Itáliába és Andalúziába is az arabok vitték, de Brazíliában is évszázadok óta ismerik, ahová anno a portugál rabszolga kereskedők által juthatott el.  Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában pedig csípős harissa szószt, de Izraelben is alapétel.

Értékes összetevői

Ásványi anyagok közül káliumból és foszforból tartalmaz említésre méltó mennyiséget, vitaminok közül pedig B1- és B6-vitamin-tartalma emelhető ki. A kuszkusz búzából készült változatának magas az élelmi rost- és fehérjetartalma is. Friss petrezselyemzölddel, mentalevéllel, korianderrel, citromlével, paradicsommal vagy uborkával elkeverve még hatásosabban fejti ki az erejét és még finom is.

Egészségre gyakorolt hatásai

A benne lévő a rostok jót tesznek a szervezetnek, segítik a fogyást, és teltség érzetet ad. Összességében értékes antioxidánsokból és jó minőségű tápanyagokból áll a kuszkusz. Fogyasztásával segíted az egészséges szívműködést. Csökkenteni a diabétesz kockázatát, mivel nem tartalmaz zsírt, sem cukrot, és egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget is, aminek közérzetjavító hatása van.

Egytálétel és édesség

Három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja. Elkészítéséhez a boltban beszerzett kuszkuszt vízben kell kifőzni vagy megnedvesítve gőzben puhára párolni. 5 perc alatt elkészült és számos variációja lehet, akár édesre, akár sósra vágysz. Fogyaszthatod zöldségekkel, hússal, de túróval és gyümölccsel kiváló desszertet is tálalhatsz belőle. A kuszkuszt a hagyományos élelmiszerboltokban is megtalálhatod már, de ezen kívül – ahol biztosan – drogériákban, bio- és reform boltokban is a rendelkezésedre áll.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X