Főoldal > DIÉTA > 4 tévhit a félkész ételekről

4 tévhit a félkész ételekről

egészségfagyasztottgyümölcsmirelitzöldség
0

Írta: and

A félkész élelmiszereknek még mindig elég negatív a hírük, holott sokkal egészsé

A félkész élelmiszereknek még mindig elég negatív a hírük, holott sokkal egészségesebbek is lehetnek, mint friss társaik. Most jégre tesszük az utolsó mirelit-mítoszokat is, hogy a legközelebbi bevásárlásnál nyugodtan válogathass a fagyasztópultból.

A lassú fagyasztás jobb, mint a gyors

A gyorsfagyasztás során az élelmiszereket speciális, nagy teljesítményű hűtőgépekkel a legrövidebb idő alatt megfagyasztják, így a bennük lévő nagy mennyiségű víz (ami általában 60-90 százalék) apró jégkristályok formájában fagy meg. Ezek felengedéskor nem roncsolják a sejtfalakat, így az étel megőrzi eredeti állagát. Lassú fagyasztáskor viszont nagyobb jégkristályok keletkeznek, ezért válaszd mindig a gyorsfagyasztott félkész ételeket!

A zöldségeket nyersen fagyasztják le

A legtöbb zöldséget hőkezelésnek vetik alá, másnéven blansírozzák. Ez gyors, vízben vagy gőzben való rövid idejű főzést jelent, amelynek célja, hogy a növényben még működő, káros szín-, íz-, illatelváltozásokat okozó enzimek működését meggátolják. A helyes előfőzési technológia megőrzi a gyorsfagyasztott zöldségek eredeti élénk színét, ízét, illatát.

deep2.jpg ()A mélyfagyasztott élelmiszer drágább, mint a friss

Valójában a gyorsfagyasztott ételekkel még spórolhatsz is! Gondolj csak bele: a mélyfagyasztott zöldségek már feldolgozott formában kerülnek a zacskóba, a frissen, kilóra megvett árunál viszont sokszor fizetünk olyan részekért, amiket végül nem használunk fel (levél, szár, héj stb.). Ráadásul a gyorsfagyasztott ételeket nem muszáj egyszerre felhasználnod, hiszen a mélyhűtőben hosszabb ideig elállnak, így kisebb a pazarlás esélye.

Csak mikróban lehet őket elkészíteni

Sokan azért kerülik a félkész ételeket, mert azt gondolják, hogy csak mikróban lehet őket elkészíteni, az pedig károsítja a tápanyagtartalmat. Egyrészt a mai, modern mikrohullámú sütők már nincsenek káros hatással az élelmiszerekre. Másrészt a gyorsfagyasztott élelmiszerek elkészítési módja is sokszínű: a húsokat sütheted serpenyőben, de akár a sütőben is, a zöldségeket grillezheted wokban vagy párolhatod edényben, a gyümölcsöket pedig elég csak felengedni. Bátran variálhatod a gyorsfagyasztott ételek elkészítési módját (persze a csomagoláson leírtakat betartva), így még változatosabbá teheted az étrended.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X