Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amiből mindig az organikust válaszd!

5 étel, amiből mindig az organikust válaszd!

bioélelmiszerkaliforniai paprikaorganikusszőlő
0

Írta: and

Szeretnél kevesebbet fizetni a boltban anélkül, hogy teletömnéd a szervezeted mérgező vegyszerekkel? A

Szeretnél kevesebbet fizetni a boltban anélkül, hogy teletömnéd a szervezeted mérgező vegyszerekkel? A legfrissebb amerikai kutatás során tesztelték, mely zöldségekben és gyümölcsökben található a legtöbb rovarirtószer maradvány. Ezekre mindenképp érdemes többet áldozni, és csak biót vásárolni belőlük.

A fogyasztók számára rossz hír, hogy a rovarirtószerek koncentrációja nem csökken az eladott termékekben, Sonya Lunder vezető analitikus szerint. A nemrég tesztelt ételek 68%-ában fedezték fel különböző rovarirtószerek maradványait. Ez az arány sajnos viszonylag állandóságot mutat az elmúlt hat évben. Ráadásul 11%-ukban több mint 5 különböző rovarirtót mutattak ki.

A régi, hat évvel ezelőtti kutatás után sem léptek fel erélyesen a környezetvédők, hogy egészségünk védelmében korlátozzák a növényvédő szerek használatát. Csak azt tűzték ki célul, hogy a kirívóan magas szintű jelenlétet nem engedélyezik. Ugyanakkor már igen kis mennyiségű rovarirtószer jelenléte (olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek beavatkoznak a szervezet ösztrogén- és tesztoszteronszintjébe) összefüggésbe hozható a terméketlenséggel, a pajzsmirigy problémákkal, a cukorbetegséggel, a különböző anyagcserezavarokkal és az egyes rákos megbetegedésekkel is.

Sajnos a vegyszerek nemcsak ételekkel jutnak az étkezőasztalunkra, ugyanis a folyóvízbe is belekerülnek. „Tudatosan ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb rovarirtó kerüljön a szervezetünkbe, ennek érdekében organikus termékeket vásároljunk” – tanácsolja Sonya Lunder. Így nemcsak vegyszermentes ételeket ehetünk, hanem a termelőket is támogatjuk, amely összefüggésbe hozható a vízszolgáltatás javuló minőségével is.

A biotermékek azonban nem olcsók, így ha figyelned kell a kiadásokra, akkor ez problémát okozhat. A kutatásnak köszönhetően már tudjuk, melyek a legszennyezettebb termékek, amelyekből mindenképp megéri organikusat választani. Vidd magaddal a következő listát, amikor vásárolni mész!

nectarine2.jpg ()Nektarin

Az importált nektarinban a teszt során minden esetben találtak rovarirtószert, így ez a gyümölcs vezeti a listát. Érdekes összefüggés, hogy minél nagyobb méretű a gyümölcs, annál több vegyi anyagot tartalmaz.

Kaliforniai paprika

A színes és ropogós kaliforniai paprikák igen közkedveltek télen, pedig ebben a zöldségben találták a legtöbb szennyeződést. A vizsgálatok során 15 különböző rovarirtó szert mutattak ki egyetlen darab paprikában!

Zöld saláták

A legmérgezőbb rovarirtószer osztály, az organophosphatok kimutathatók a zöld levelesekben, mint a kelkáposzta vagy a római saláta. Egészségkárosító hatása miatt használata korlátozott, de már kis jelenléte is súlyosan beleavatkozik a hormonháztartásba, illetve alacsonyabb IQ szinthez vezet a gyerekeknél.

Szőlő

A szőlő a legveszélyesebb gyümölcs, mivel termesztéséhez rengeteg vegyi anyagot használnak. A vegyes minták laboratóriumi eredményei 64 különböző szer nyomait találták.

Gyerekételek

Ez az élelmiszer újként került fel a friss listára idén, mivel eddig a gyerekételeket nem tesztelték ebből a szempontból. Magas koncentrációban tartalmaznak organophosphatokat, amelyek, a már előbb említett hormon és IQ problémák mellett, felelőssé tehetők a rák kialakulásáért.

Wellness Cafe tipp: A kutatás tanulsága alapján válassz mindig biot az alábbi 10 élelmiszerből is: alma, zeller, barack, eper, spenót, saláta, uborka, áfonya, burgonya és zöldbab.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X