Főoldal > DIÉTA > Ezzel diétázz tél végén: a legyőzhetetlen páros

Ezzel diétázz tél végén: a legyőzhetetlen páros

almadiétafahéjfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Ilyentájt van a legnehezebb dolga azoknak, akik fogyókúrázni szeretnének, hiszen a zöldség-gyüm&

Ilyentájt van a legnehezebb dolga azoknak, akik fogyókúrázni szeretnének, hiszen a zöldség-gyümölcs árak az egekben vannak. Ám biztos lapul a kamra mélyén pár szem alma, amit fahéjjal elegyítve finom és tökéletes zsírégetővé varázsolhatsz.

Ki mit tud?

Az alma köztudottan vitamindús, magas rosttartalmú gyümölcsünk, mely kiváló emésztést serkentő hatással bír, így a fogyókúra nélkülözhetetlen alkatrésze. Persze – ha fogyni szeretnél – a legjobb, ha savanykásabb ízű almát választasz, mert az édesebbje könnyebben megemelheti a vércukorodat.

Ugyanakkor a fahéjnak nemcsak az íze csodás, de remek zsírégető, anyagcserét gyorsító és könnyítő, puffadásgátló és bélrendszer-fetrőtlenítő hatású. Épp ezért van az, hogy a fahéjjal a zsíros, nehéz ételek is könnyebben lebonthatóak, így diéta alatt is segítik a könnyebb emésztést.            

Diéta lépésről lépésre

A legjobb természetesen, ha az almát nyersen, sőt héjastul fogyasztod. Amennyiben azonban változatosságra vágysz, próbáld ki húsételek mellé köretnek, párolva. Meglátod, a hatás nem marad el! A fahéjjal pedig így nyersen is kipróbálhatod az almát, mert önmagában is finom ez a párosítás, de sok más ételt is kiegészíthetsz vele. Határt kis túlzással, csak a fantáziád szabhat: finom húsokkal, zöldségekkel, de akár keleti jellegű ételek fűszereként is debütálhat, de enyhítheted vele az édesség  utáni kínzó vágyad is.

alma2.jpg ()Próbáld ki például a fahéjas sült almát: vágd ki egy alma belsejét, töltsd meg dióval. Takard le fóliával és tedd a sütőbe 10 percre. Ekkor vedd le a fóliát, locsolj rá egy kis mézet és szórd meg fahéjjal, majd told vissza a sütőbe még 5 percre. Ha kész, tálalhatod is ezt a remek összetevőinek köszönhetően  még a fogyókúrádat is segítő finomságot.

Az alma-fahéjjal párosítást bevetheted reggelihez is. Készíts például egy adag zabkását vagy tejberizst sovány tejből, bolondítsd meg egy teáskanál mézzel, egy almával és egy csipet fahéjjal. Mellé igyál méregtelenítő hatású zöld teát. De a fahéjat tízóraiként vagy uzsonnaként is kipróbálhatod reszelt almás joghurtba keverve is vagy épp ebédre indiai sóletként, fahéjjal fűszerezve. Ezt a következőképp készítsd.

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg száraz csicseriborsó
5 dkg gersli (árpagyöngy)
3 közepes vöröshagyma és 3 gerezd fokhagyma
4-5 közepes paradicsom
1,5-2 cm friss gyömbér gyökér
1 dl kókusztej vagy joghurt
2 teáskanál őrölt fahéj
3 teáskanál enyhe curry
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt cayenne bors
1/2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1 teáskanál chili paszta, vagy pehely
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
ízlés szerint só (természetes, nem finomított), tört bors

Elkészítés: Előző nap áztasd be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe. A paradicsomot mosd meg és dobd bele a forró vízbe, majd vedd ki és pucold meg. A hagymákat tisztítsd meg, és kockázd apróra. Közben készítsd elő az összes fűszert. Szűrd le a csicseriborsót, a paradicsomot, a megtisztított gyömbért pedig kockázd fel. Az olíva olajon párold aranybarnára a  vöröshagymát, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot, reszeld  hozzá a fokhagymát és forgasd össze. Ehhez add hozzá acsicseriborsót és a gerslit,majd fűszerezd a fűszerekkel és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és keverd össze alaposan. Főzd fedő alatt időnként megkeverve addig, míg a csicseriborsó meg nem fő (kb. 40-50 perc). Ha ez megvan és az étel besűrűsödött,add hozzá a kókusztejet és még egyszer forrald össze. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X