Főoldal > DIÉTA > Cseppnyi életmódváltás – nagy súlyvesztés

Cseppnyi életmódváltás – nagy súlyvesztés

diétaegészségfitneszfogyásfogyókúrasúlyvesztés
0

Írta: and

Kilókat leadni és meg is tartani az eredményt? Nos, ennek legfőbb kulcsa a kalóriaégetés. De nem kell r&ouml

Kilókat leadni és meg is tartani az eredményt? Nos, ennek legfőbb kulcsa a kalóriaégetés. De nem kell rögtön edzőterembe rohannod, hogy látványos eredményt érj el. Elég, ha aktívabban töltöd a napjaidat. A napközben végzett, sokszor jelentéktelennek tűnő ténykedéseink ugyanis összeadódnak, és végül segítségükkel rengeteget fogyhatunk. Mindezt dr. James Levine a Rochesteri Mayo Klinikán évtizedeken át tanulmányozta. Rájött, hogy ezek az apró vagy nem nagy hőtermeléssel járó tevékenységeink milyen nagy hatással vannak anyagcserénkre.  Azt találta, hogy azok, akik többet járkáltak vagy inkább álltak, mint ültek, rendszerint napi 350 kalóriával többet égettek el azoknál, akik egész nap csak ücsörögtek munkavégzés közben. Gondolj bele: ez évente közel 17 kilót jelent!

A hír hallatára a híres fitnesz szakértő, Chris Freytag elkezdte összeszedni a mindennapos mozgásformákat a zsírégetés felgyorsításának céljából. Most közreadjuk 3 olyan elfoglalt nő véleményét, akik letesztelték ezeket a tippeket, miközben kalóriaszámlálót viseltek. Az eredmény magáért beszél: naponta közel 500 extra kalóriát égettek el anélkül, hogy verejtékeztek volna és kb. 2 hét alatt 3 kilót adtak le. Hogyan csinálták és te, hogy csináld? Most megtudhatod!

Felülések az ágyban

Tegyél valamit a feszes hasizmokért még mielőtt a lábad a talajt érintené – mondja Freytag. Egyszerűen csak húzd a mellkasod felé a térded 25-50-szer az ágyban fekve. Ez segít felpörgetni a zsírégetést hastájékon, miközben 15-20 kalóriát égetsz el. Ezt megduplázhatod, ha lefekvés előtt is megcsinálod a gyakorlatot.

ÉGESS EL TÖBB MINT 20 KALÓRIÁT, KEVESEBB MINT 5 PERC ALATT  

Táncolj, míg öltözöl

Amikor kísérleti alanyunk, Lesa Kennedy rákattant egy R&B rádióállomására, több mint 55 extra kalóriát égetett el öltözködés és uzsonnakészítés közben. „Ha meghallom a taktusokat, egész egyszerűen a ritmus ösztönöz arra, hogy riszáljam magam. És mivel a lányom is imád táncolni, igazán jó hangulatban indulnak a napjaink” – mondja.

mozgas2.jpg ()ÉGESS TÖBB MINT 55 KALÓRIÁT EGY ÓRA ALATT

Körözz a boltban

Kutatók kimutatták, hogy kényelmesebb ruhában egész nap aktívabbak vagyunk. Határozd el, hogy beszerzel egy olyan kényelmes cipőt, amiben képes vagy akár 10 kilométert is legyalogolni, és napközben vadászol is az alkalmakra, amikor kicsit sétálhatsz. Az is jó, ha például teszel egy kört a bevásárlóközpontban, mielőtt megkezdenéd a felírtak bevásárlását, vagy sétálsz délben egy 15 percet. Kipróbálhatod Elizabeth Lissmann tippjét is: “amikor dolgozom, direkt az emeleti mosdót használom, mert így eközben is lépcsőzhetek.”

ÉGESS TÖBB MINT 375 KALÓRIÁT EGÉSZ NAP  

Állj fel többször

Zsúfolt napjaikon tesztereink számára sem ismeretlenek a több funkciós feladatok. Freytag azt találta, hogy már attól is gyorsabbá válnak az anyagcsere-folyamatok, ha többet állunk napközben. Ezért Melissa Fitzgerald ahelyett, hogy a padon üljön, míg gyereke játszik a játszótéren, inkább sétálgat körbe-körbe. Ezzel 15 percenként mintegy 50 extra kalóriát éget el. Kennedy pedig 120-szal több kalóriát éget el egy óra alatt csupán azzal, hogy végig állja a lánya táncóráját. „A többi várakozó anyuka persze többször felajánlja, hogy üljek le. Nem értik, hogy én miért akarok annyira állni”- mondja.

ÉGESS 200-ZAL TÖBB KALÓRIÁT EGY ÓRA ALATT

Nevess egy kicsit

Kutatások kimutatták, hogy egy 10-15 percig tartó nevetéssel (mint mikor a tévében megnézel egy fél órás humoros műsort), képesek vagyunk körülbelül 40 kalóriát elégetni. Ez ugyan kicsiny számnak tűnhet – véli Freytag -, de a napi rendszeres kuncogás elősegíti, hogy egy évben akár 2 kilót is leadj. Legyen ez elég motiváció arra, hogy a YouTube-on humoros videókat nézz ebédidőben.

A KÍSÉRLETI ALANYOK

Kate Rivas, 50 éves

Naponta 500 extra kalóriát égetett el!

Előtte: 16 kilót híztam, ugyanis az új munkám az asztalhoz láncolt hosszú órákra.

Utána: Elhelyeztem egy mini lépésmérőt az asztalom alatt. Most, miközben telefonálok, nyomkodom a pedált. Ezzel a módszerrel már 3 kilót adtam le két hét alatt!

Melissa Fitzgerald, 40  

Naponta 200 extra kalóriát égetett el!

Előtte: Versenyszerűen futottam, de sajnos két, 6 év alatti gyermekkel ez már nem fért bele a heti programomba.

Utána: Most a két fiam mellett futok, míg ők bicikliznek. Így sokkal energikusabbá váltam.

Elizabeth Lissmann, 47

Naponta 240 extra kalóriát égetett el!

Előtte: Az asztma igen fáradtságossá tette számomra egy teljes értékű edzés elvégzését, ezért gyűlöltem edzőterembe járni.

Utána: Megtanultam, hogyha egy nap az összes apró tevékenységemet összeadom, az akár egy kiadós edzéssel is felérhet. Például, ha minden órában csupán 5 percet sétálok, a nap végére az olyan, mintha legalább 50-60 perces sétát tettem volna.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X