Főoldal > DIÉTA > Egészséges és finom: light palacsinta

Egészséges és finom: light palacsinta

amerikai palacsintagasztropalacsintarecept
0

Írta: and

A pancake-t, vagyis amerikai palacsintát valószínűleg csak az nem szereti, aki még kóstolta. A hagyományos

A pancake-t, vagyis amerikai palacsintát valószínűleg csak az nem szereti, aki még kóstolta. A hagyományos recept azonban igazi kalóriabomba, főleg ha jó adag juharsziruppal is nyakon öntjük a kis kövér, kerek palacsintákat, ezért fogyókúrák idején abszolút tiltólistás étel. Néha viszont diéta idején is jól esik valami édes finomsággal indítani a napot, ráadásul így a nassolási vágyat is könnyebb leküzdeni napközben. Ezért most mutatunk egy light pancake receptet, ami a diétás étrendbe is beilleszthető, ráadásul a pluszkalóriák nélkül is extra finom.

Az egyetlen trükk, hogy a kalóriadús hozzávalókat egészséges alternatívákkal helyettesítsd: a tejszínt például görög joghurttal, a fehérlisztet kókuszliszttel, a sima tejet szójatejjel. Az elmaradhatatlan juharszirup cukortartalmát pedig egy kis narancs- vagy grépfrútlével ellensúlyozhatod.

Hozzávalók 4 személyre:

A sziruphoz:

–    3 nagyobb vérnarancs vagy grépfrút
–    5 evőkanál bio juharszirup

A palacsintákhoz:

–    ¾ csésze kókuszliszt
–    1 tojás
–    ½ csésze görög joghurt
–    3 evőkanál szója- vagy mandulatej
–    1 evőkanál mogyoróolaj
–    1 teáskanál bio juharszirup
–    1 ½ teáskanál vanília aroma
–    2 teáskanál sütőpor
–    1 csipet só
–    1 tojásfehérje
–    ¼ csésze pirított mandula
–    olaj spray a sütéshez

pancake2.jpg ()Elkészítés:

1. A szirup elkészítéséhez először negyedeld fel a narancsokat vagy grépfrútokat, majd szedd szét gerezdjeire. Utána a gyümölcshúst egy éles késsel vágd ki a hártyás héjukból, és nyomkodd össze őket egy tálban. A maradék gyümölcslevet is hozzáöntheted, végül pedig keverd össze a juharsziruppal.

2. A pancake-alaphoz egy közepes méretű edényben keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval, majd egy nagyobb edényben verd fel a tojásokat, és add hozzá a görög joghurtot, tejet, mogyoróolajat, juharszirupot és vanília aromát. Ha ez megvan, öntsd össze a két mixet és keverd el, amíg homogén krémet kapsz.

3. Egy másik edényben verd fel habosra a tojásfehérjét. Nem kell túl keményre, akkor jó, ha habos és krémes az állaga, de persze ne legyen túl folyékony. Ezután óvatosan keverd hozzá a pancake-alaphoz.

4. Végül jöhet a sütés. Egy közepes serpenyőt fújj be vékonyan az olaj spray-vel, majd melegítsd közepes lángon. Ha már elég forró a serpenyő, önts bele 2 evőkanálnyit a pancake-alapból, és oszlasd el a masszát egy kb. 7-8 centi átmérőjű körben. Nagyjából 2 perc után kezd bebarnulni a palacsinta teteje és apró buborékokat látsz a massza tetején. Ekkor fordítsd meg, és süsd a másik oldalán is még 1-2 percig.

5. Ha kész vannak a palacsinták, adagold ki őket a tányérokra (egy főre 3 pancake-kel számolhatsz), csorgasd rájuk a szirupot, majd szórd rá a pirított mandulát.  Ínyencek még pár mentalevéllel is megbolondíthatják.

Tápanyagtartalom adagonként (3 palacsinta):

291 kalória
6 g zsír, ebből 1 g telített
51 g szénhidrát
10 g fehérje
3 g élelmi rost
182 mg kalcium
2 mg vas
251 mg nátrium

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X