Főoldal > DIÉTA > Igaz vagy hamis? Leleplezzük a netes ételmítoszokat

Igaz vagy hamis? Leleplezzük a netes ételmítoszokat

diétaételfogyásgasztromítosztáplálkozás
0

Írta: and

Lazacfarmról származó lazac A vád: Főként az észak-amerikai farmokról kikerült lazachúst

Lazacfarmról származó lazac

A vád: Főként az észak-amerikai farmokról kikerült lazachúst szokták azzal a váddal illetni, hogy tele van kémiai szennyeződéssel, például PCB-vel, ami a rémhírek szerint a születendő magzatra is rossz hatással lehet.

Az ítélet: A kutatások szerint a lazacban található értékes ásványi anyagok mennyisége magasan veri az esetleges szennyeződések arányát, ezért nyugodtan fogyaszthatod – sőt, az egészséges táplálkozáshoz egyenesen kötelező.

Genetikailag módosított kukorica és szója

A vád: Az említett két ételt azért kezelik módosítószerekkel, hogy eltüntessék a fertőző anyagokat és a nem tolerálható gyomirtószereket. Ám a módosítók a fáma szerint súlygyarapodást és ételallergiát is okozhatnak.

Az ítélet: Jelen pillanatban a táplálkozási törvények csupán nagyon ritkán engedélyezik a GMO (a legerősebb módosítószer) használatát, így a mai adatok alapján nem érdemes aggódnod. De ha teljesen biztosra szeretnél menni, vásárolj organikus olajat és szóját.

Arzénos rizs

A vád: Állítólag a rizsföldeken végzett vegyszeres talajfertőtlenítés során arzén kerül az ételbe, ami később többek között rákhoz is vezethet.

Az ítélet: Szegény rizs az egyik legújabb bűnbak, pedig semmi nem bizonyítja, hogy a talajfertőtlenítők arzént juttatnának a rizsszemekbe, legalábbis a tudósok rövid távú hatásról nem számolnak be (a hosszú távú vizsgálatokhoz pedig nyilván idő kell még). Addig se hagyd ki a rizst, de ha lehet, válaszd inkább a csomagolt fajtát, és ne a zacskósat, mert az utóbbiban nagyon sok a színezék.

rizs2.jpg ()Mesterséges édesítőszerek

A vád: A mesterséges adalékanyagok mennyisége miatt azzal vádolják őket, hogy elősegítik a daganatos betegségek kialakulását.

Az ítélet: Talán tényleg vannak negatív hatásai az édesítőszeres italoknak – ha megiszol belőlük napi 17 litert, merthogy ekkora mennyiség elfogyasztása után jelennek meg kimutatható menyiségben az adalékanyagok. Ehhez, úgy hisszük, nem is kell egyebet hozzáfűzni.

Citrusízesítésű ásványvíz

A vád: A citrom, narancs vagy grapefruit aromájú ízesített ásványvizeknél az ízfokozószerek között állítólag ott van a finomított növényi olaj is (BVO), ami nagy mennyiségben pajzsmirigy- és szívproblémákat okozhat.

Az ítélet: Fogyaszd, de mértékkel. Ezt nem a BVO-mennyiség miatt javasoljuk, mert az ártalmatlan (emellett az élelmiszer-felügyelet nemrég szabályozta is az ásványvizek ízesítésénél használható mennyiséget), hanem a sok cukor miatt. A mi tippünk a természetes ízfokozás: egy pár csepp citrom, narancs- vagy grapefruitlé, és máris feldobtad az uncsi vizedet!

EXTRA: Pincér, bogarak vannak a joghurtomban?

Ne ijedj meg, de meglehet, hogy igen: bizonyos országokban szárított és morzsolt rovarokat használnak fel a pink ételszínezékekhez, konkrétan a karmazsin- és a bíborkaktusz-eredetűekhez. Nem kell megijedned, de mindenesetre jobb, ha csekkolod az epres, málnás és piros gyümölcsös joghurtod összetevőit…

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X