Főoldal > DIÉTA > 5 mítosz az egészséges étkezésről

5 mítosz az egészséges étkezésről

diétaegészségfogyásfogyókúragasztrokalóriatáplálkozás
0

Írta: and

Pedig nem ártana őket újragondolni… 1. mítosz: a zsírmentes diéta jót tesz. Ezek a tények: a

Pedig nem ártana őket újragondolni…

1. mítosz: a zsírmentes diéta jót tesz.

Ezek a tények: a szervezetednek szüksége van zsiradékra, hiszen a zsír számos élettani folyamatban játszik szerepet a zsírban oldódó vitaminok felszívódásától az idegrendszer egyensúlyban tartásáig. Ha valóban egészségesen akarsz táplálkozni, a napi kalóriabevitel közel egyharmadát érdemes zsiradék formájában magadhoz venned. Ez nők esetében 30-70 gramm zsiradékot jelent. A minőség azonban nem mindegy: a telített, állati zsiradékok helyett keresd inkább az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat.

2. mítosz: az este elfogyasztott étel jobban hizlal.

Ezek a tények: a kalória az kalória, akármikor is fogyasztod el. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy az este fogyasztott ételek semmivel sem hizlalnak jobban, mint a napközben magadhoz vett táplálék, a lényeg, hogy 24 óra leforgása alatt mit és mennyit eszel. A legjobb, ha néhány óránként leülsz enni, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon. Aki viszont napközben teljes étkezéseket hagy ki, és este falja be az egész napi kalóriamennyiséget, tényleg könnyebben elhízik a rendszeresen, kisebb adagokat evőknél.

lencse2.jpg ()3. mítosz: a vegetáriánusok soha nem lesznek izmosak.

Ezek a tények: az izmok építéséhez fehérjére van szükség, de ez nemcsak húsból szerezhető be. A gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a lakto-ovo vegetáriánusok esetében pedig a tejtermékek és a tojás mind kiváló fehérjeforrások, különösen, ha arra is figyelsz, hogy az ételek megfelelő párosításával minden esszenciális aminosavhoz hozzájusson a szervezeted. Jó páros például a bab paradicsommal vagy rizzsel, a lencse burgonyával.

4. mítosz: a diétás kólát nyugodtan ihatod.

Ezek a tények: több vizsgálat is rámutatott már, hogy a diétás üdítőben levő mesterséges édesítőszerek órákkal később kontrollálatlan éhségrohamokhoz vezethetnek. Így, bár a kalóriatartalmuk valóban kisebb, mint a hagyományos üdítőké, mégis felrúghatják a fogyással kapcsolatos terveidet. Próbáld ki inkább az ásványvizet valamilyen frissen facsart gyümölcslével ízesítve.

5. mítosz: a banán a legjobb kalóriaszegény káliumforrás.

Ezek a tények:  a káliumra nagy szüksége van a szervezetednek az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez. A legjobb ha a kálium és a nátrium aránya 2:1, így a kálium képes tompítani a nátriumnak a vérnyomásra gyakorolt hatását. A banánt sokan e fontos ásványi anyag legjobb forrásának tartják, ám azt érdemes tudni, hogy viszonylag kalóriadús gyümölcs. Egy közepes banánban 422 milligramm kálium és 105 kalória van. Megközelítőleg ugyanennyi káliumtartalommal azonban sokkal kalóriaszegényebb eledeleket is találunk: egy fél burgonya vagy 5 sárgabarack mindössze 80 kalóriát, egy csészényi, kockákra vágott sárgadinnye 55 kalóriát tartalmaz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X