Sokan a fogyókúrázók közül azt gondolják, ennyivel is kevesebb a kalóriabevitel. Másoknak nincs idejük, vagy képtelenek enni, mert nem érzik magukat éhesnek. De miért is nem jó ötlet kihagyni a reggelit?
Ha egészséges szeretnél lenni és következetesen diétázol (ergo nem szeretnéd visszahízni, amit leadsz – valószínűleg éhezéssel), akkor reggelizz! Egy hétig erőltesd, hogy hozzászokjon a szervezeted és igényeld, mert kell! És inkább reggel célszerű a szénhidrátokat is bevinni, ha már diétázol, tehát ilyenkor még az is mehet nyugodtan – persze nem mindegy, milyen szénhidrátot eszel.
Jó esetben kb. 8 órás táplálkozás nélkül töltött időszak után vagy, amikor felébredsz. Ilyenkor különösen szüksége van a szervezetnek tápanyagra, hiszen kiéhezett állapotban van.
Fogyókúra idején is fontos, hogy pörögjön az anyagcsere. Ha kihagyod a reggelit, hiába eszel kevesebb kalóriát, ha amit beviszel, azt a szervezeted az utolsó grammig elraktározza, mert kiéhezett. Inkább többször egyél keveset, hogy folyamatos és kiszámítható legyen a tápanyagellátás a szervezeted számára. Így könnyebben engedi el a raktárakból a kalóriákat.
Miért kell reggelizni?
• A legfontosabb ok areggelizésre az, hogy így segíted az anyagcsere beindulását és a kalóriaégetés felpörgetését. Akik nem reggeliznek, hajlamosak jóval többet enni, ha megéheznek.
• Akik nem reggeliznek, hajlamosabbak napközben könnyen kiégni, kifáradni, mivel nem volt üzemanyag a reggeli kezdéshez. 2-300 kcal elfogyasztásával jobb a vércukorszint és az éhségkontroll is.
• A reggelit kihagyók gyakrabban szenvednek fejfájástól és nehezebben koncentrálnak a nap során.
• Mindezeknek az az oka, hogy a szervezet tápanyaghiányban van és éhezik.
Legjobb szénhidrátforrások reggel:
• zabpehely
• hajdina
• teljes őrlésű pékáruk
• gyümölcsök
Mi az, amit gyorsan be tudsz dobni reggeli gyanánt?
Nem kell sütni-főzni ahhoz, hogy a szükséges tápanyagokat bevidd és jól is lakj a reggelivel. Nagyszerű megoldást jelentenek a következők:
• gyümölcsturmix
• zabpehely fehérjével
• teljes őrlésű pékáru joghurttal
• gyümölcsjoghurt
Nagy Dóra, testkultúra szakértő, BioTechUSA
Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa