Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító körte: emésztési bajokra, köhögésre, gyomorbajra

Gyógyító körte: emésztési bajokra, köhögésre, gyomorbajra

diétaemésztésétkezésfogyásgyógyításkörteráktáplálkozás
0

Írta:

A körtéről nem mondhatjuk el ugyan, hogy ásványi sóban vagy vitaminban igazán dús, ám tartalma mégis olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk.

 

Lehet, hogy magad sem tudod, miért is kívánod annyira a hideg napokon a körtét, de szíved szerint minden nap ennéd? Ennek a zöldessárga héjú, lédús gyümölcsnek megvan a varázsa. Hátha még azt is tudod, miért jó, ha fogyasztod ezt a gyümölcsöt!

Maga az egészség

Hazánkban csak a középkortól terjedt el, pedig már Homérosz az istenek ajándékának nevezte ezt az igazán aromás ízű gyümölcsöt. Igazából csupán egy hátránya van, ha érzékeny a gyomrod, nem feltétlenül tűri. Azonban, ha nem, akkor több mindenre is haszonnal kipróbálhatod.

Mire jó?

Gyomorhurutra, bélhurutra, gyomorrákra:
A legjobb orvosság, hiszen nemcsak a gyulladást csökkenti, de hűsítőleg is hat rá. Mivel sok rost található benne, ezért a belek szempontjából rendkívül előnyös gyümölcs, hiszen serkenti a bélműködést, csökkentve így a székrekedéssel járó panaszokat, és szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.

Emésztési zavarokra:
Ha valamilyen nehéz sós és fűszeres étellel etted túl magad, vagy nagy mennyiségben fogyasztottál keményítős, fehérjés ételt kevés zöldséggel, vagy egyáltalán nem ettél hozzá emésztést könnyítő zöldséget, könnyen számíthatsz emésztési zavarra. Ilyenkor egy pohár körtelé elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. Sőt, akkor is jótékony hatású, amikor az emésztési zavarok gyakoribbakká válnak, segít a csökkent a gyomorsav és a bélmozgás javításában, és a lelassult emésztési rendszert is aktivizálja.

Köhögésre:
Kiválóan hat a légzőszervek gyulladásos megbetegedésének kezelésére is.


Reuma:
A körtelé vagy a körte fogyasztása segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Magas pektintartalmánál fogva pedig csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.

Csontok állapotára:
Ezekre a területekre az átlagosnál nagyobb mennyiségű boron mennyisége miatt hat jótékonyan.

korte2.jpg ()

Vértisztításra:
A körtekúra kifejezetten javasolt magas vérnyomás, érelmeszesedés, vizelethajtás, püffedt lábak, köszvény, artritis betegségek kezelésére.

Hólyaghurutra:
A körte vízhajtó anyagai segítik a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetünkből, ezért a napi 4-5 pohár körtelével enyhíthetjük a hólyaghurutot.


Idegekre:
A nyersen, frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre, ezért a megerőltető szellemi munkát végzőknek kifejezetten javallott a napi fogyasztása.

Változó korra:
A benne található bór miatt különösen ajánlott a változó korban, hiszen gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

Elkészítési mód:
Mivel a körte ízletes gyümölcs, ezért többféleképpen fogyaszthatod. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Aki szereti, egy kevés szegfűszeget is szórhat rá. Keverhető más gyümölcslével is, és gyümölcssalátába is tehető, főzhető és befőttként is kiváló.
Alkalmazhatod magad is a sima körtekúrát. Ehhez a legjobb, ha nedvdús, friss körtét használsz. Végezd a kúrát 2-4 napig naponta. Ez idő alatt fogyassz el 2 kg körtét, viszont más ételt ne egyél.
Az sem baj azonban, ha nem vagy ennyire elszánt, hiszen ezt a gyümölcsöt önsanyargatás nélkül, csak úgy kedvedre is fogyaszthatod, akár mindennap frissen és kompót formájában egyaránt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X