Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg az ananász erejét!

Ismerd meg az ananász erejét!

ananászdiétaétkezésfogyásgyümölcstáplálkozászsírégetés
0

Írta:

A lédús ananász kedvelt gyümölcs a fogyni vágyók körében, hiszen olyan enzimeket tartalmaz, melyek zsírégető hatásúak, az így elért gyors súlycsökkenés pedig nagy vonzerő sokak számára. Ám ideje más – a szervezetre gyakorolt – hasznos tulajdonságával is megismerkedni.

 

Az elsősorban trópusi éghajlaton termő ananász hazánkban a 19. században terjedt el, amikor az Esterházy család a kismartoni kastélyánál lévő üvegházában kezdte el termeszteni az örökzöld gyümölcsöt. A családot nem elsősorban az ananász vitamintartalma fogta meg, hanem a finom, savanykás-édes íz, amivel rendelkezik.

A vitaminoktól a csodaenzimig

Bővelkedik a hasznos anyagokban, elsősorban B-, C- és E-vitamin, folsav, kálium, kalcium, mangán, magnézium, valamint citrom- és almasav található benne. A fő ereje mégis a bromelain enzimben rejlik, ami támogatja a fehérjék emésztését, valamint szerepet játszik a zsír gyors elégetésében. Ugyanakkor probiotikus hatást fejt ki, ezáltal a szervezeted védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejt termelődését fokozza. De ez csak a friss gyümölcsben található meg, hőkezelés hatására megsemmisül.

ananasz2.jpg ()

Gyógyhatásai

Az ananászt kell bevetni akkor is, ha élénkítő, vizelethajtó, emésztést segítő, méregtelenítő és tisztító hatást szeretnél elérni a szervezetedbe. Ugyanakkor csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. Gyulladás- és ödémacsökkentő hatással is rendelkezik, fibrinogén gátló hatása miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is jótékony szerepe lehet.

Ajánlható még hasnyálmirigy- és bőrproblémák, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász és ínysorvadás esetén is. Sőt, ismert a nemi vágy fokozó szerepe is, ekkor az ananászt egy kevés chilivel és mézzel kell párosítani, az eredményt pedig, mindenki tesztelje le saját magának.

Fogyasztási tévhitek

Ha fogyni szeretnél, nyersen fogyasztva akkor se edd néhány napnál tovább, mert annyira nem magas az ásványianyag-tartalma, hogy fedezni tudja a napi szükségleteidet.

Ne a konzerv változatot vedd! Ma már a legtöbb zöldségesnél, szupermarketben megtalálható a friss ananász, ami édesítőszer-mentes, ellentétben a dobozos változattal. Érdemes olyan ananászt választani, amelynek a levelei zöldek, frissek, vaskosak, s az alsók könnyen kihúzhatók. Ne tévesszen meg a kemény külső rész, mert annak ellenére az ananász tisztása nagyon könnyen és gyorsan megoldható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X