Főoldal > DIÉTA > Ezért tartsd mindig hűtőben a citromot

Ezért tartsd mindig hűtőben a citromot

citromcitrusféleegészséggyümölcshűtővitamin
0

Írta:

Nagyon sok egészséges zöldséget, gyümölcsöt ismerünk a földön, a citrom azonban az egyik legegészségesebb közülük.

A legjobb dolog a citromban, hogy manapság már egész évben kapható bármelyik kisboltban, mivel mindennap használatos gyümölccsé vált. Sokoldalúsága miatt tehetjük sütikbe, tortákba, teához, vagy fogyaszthatjuk limonádéként is. Biztos olvastad már, hogy egy pohár citromos víz reggel remekül hidratál és számtalan egészségi előnnyel bír, többek közt eltávolítja a toxinokat és beindítja az emésztést.

Mielőtt elárulnánk, miért is érdemes a hűtőben tartanod a citromot, itt van a néhány egészségre gyakorolt hatása:

– Kevés kalóriát tartalmaz, tökéletes azoknak, akik szinten szeretnék tartani a vércukorszintjüket egész nap.
– A citromsav elősegíti az emésztés folyamatát, a tápanyagok felhasználását, ezen felül a veseműködést is támogatja.
– Ez a kis savanyú gyümölcs tele van antioxidánssal, melyek segítenek lekötni a szabad gyököket, még mielőtt a sejtek károsodást szenvednének.
– Öregedésgátló hatása is van, mivel kiváló C-vitamin forrás. A C-vitamin elengedhetetlen az egészséges és szép bőrhöz.
– A C-vitamin nagyon jó immunerősítő, az erős immunrendszer pedig segít elkerülni a betegségeket, fertőzéseket.

citrom2.jpg ()

Mindenki tudja, hogy a citrom nagyon gazdag C-vitaminban, azt azonban nem biztos, hogy tudtad, hogy B1-vitaminban, pantoténsavban, káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban és még A- és E-vitaminban is bővelkedik. Igen, jól gondolod, minden pohár citromos víz táplálja és feltölti a szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A citrom tartalmaz egy limonoid nevű antioxidáns, mely a következő egészségi előnyökkel bír:
– Csökkenti a rossz koleszterinszintjét, segít alacsonyan tartani a vérnyomást, ezzel csökkentve a szívroham kockázatát.
– Eltávolítja a toxinokat a vérből, a keringéssel kapcsolatos betegségek kockázatát csökkenti.
– Elpusztítja a parazitákat, mikroorganizmusokat, tisztítja a szervezetet, javítja az emésztést.
– Harcol a rossz, rákot okozó sejtekkel a tüdőben, emlőben és egyéb más helyeken.

Ezekkel az egészségi előnyökkel tehát a citromfogyasztás elég meggyőző érveket tud felmutatni ez a kis sárga gyümölcs. Érdekesség, hogy mint sok esetben, a citromnál is a legtöbb tápanyag a héjában található, nem a levében. Jusson eszedbe, amikor legközelebb limonádét készítesz, és a tápanyagban gazdag héj ne a szemetesben végezze.

Jogos lehet a kérdés, hogy akkor miért kell a hűtőben tárolni a citromot. Nos, a válasz az, hogy akkor a héjban található tápanyagok a gyümölcshúsba szívódnak vissza. Ilyen egyszerűen működik:
1. Alaposan mosd meg a citromot.
2. Szeleteld nagyobb darabokra héjjastul.
3. Tedd egy nejlonzsákba vagy műanyag dobozba a szeleteket.
4. Vedd elő, add a levesedhez, teádhoz, sütidhez, salátádhoz, limonádédhoz, bármihez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X