Fogyasztása nálunk is kezd elterjedni, köszönhetően a korszerű, egészséges táplálkozás térhódításának.
A cikória vadon növő változatát gyomnövényként már ismerték az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is. Ennek nemesített változata a kávépótló cikória, melyet a 17. században kezdtek el termeszteni Európában. És mára, Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik, ennek pedig oka van: értékes zöldségnövény.
Minden része hasznos
A cikória sem az a fajta növény, amelynek bármelyik részét ki kellene dobni. Gyökeréből készül a cikória kávé, míg levelei a legtöbb ételhez jól illenek, és nem csak salátaként lehet fogyasztani. Ráadásul számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
Sok ásványi sót, rostot, meszet, foszfort, és C-vitamint tartalmaz. A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, jelentős jódforrás is, és inulin tartalmára is felfigyeltek már a kutatók. E-vitaminban, kálciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is gazdag.
Segíti a fogyást
A cikória leveleinek fogyasztása gyulladáscsökkentő és kis mértékben hashajtó hatása is van. Jelentős szerepe van a probiotikus bélflórára remek működésére is. Ennek, és a rostjainak köszönhetően segíti a természetes súlyvesztést. Ami pedig még pluszban jó hír, hogy kalóriatartalma szinte nincs is, így bátran beilleszthető a diétába. Segít a koleszterinszint szinten tartásában is, valamint az egészséges szív- és érrendszer megőrzésében.
Ideális felhasználás
Leveleinek íze enyhén kesernyés ízű, de ettől függetlenül nem okoz ellenérzést a fogyasztása. Kiváló reggeli ital készíthető belőle, ahogy alkalmas salátákhoz, krémlevesnek is finom, sőt rakott zöldséges-húsos ételekhez is használható. Jól illik hozzá a fehér bors, a curry, a kapor, és gyömbér; ezek a fűszerek még a fogyasztó hatását is előbbre lendítik.
Hűvös helyen hetekig tárolható a cikória, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes enyhén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldódjanak.
Fotó: Profimedia – Red Dot