Sajnos nem túlzás: a vércukorszint egyensúlyban tartása élet-halál kérdése lehet.
A krónikusan magas vércukorszint méreg a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet. De van egy jó hírünk: megfelelő, jól összeállított étrenddel könnyen egyensúlyban tartható a szintje. Most megtudhatod, melyik az a 10 étel, amely természetesen képes szabályozni a vércukrot.
Áfonya
Az áfonyában található bioaktív összetevő növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A szénhidrátok túlzott bevitele sok inzulint termel, amely inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Avokádó
Ne hagyd, hogy az avokádó zsírtartalma elrémisszen! Mono-telítetlen zsírsavai lelassítják a cukor bekerülését a váráramba, kevesebb inzulin termelésére ösztökélve a szervezetet. Az avokádó ráadásul béta-szitoszterint is tartalmaz, amely csökkenti az edzés után fellépő gyulladást. Napi negyed avokádó elegendő, különösen, ha figyelsz a napi kalóriabevitelre. Kipróbálhatod az avokádó olajat is, amely remekül feldobja a saláták ízét.
Chia mag
A chia, ez az ősi gluténmentes gabona stabilizálja a vércukrot, javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti az anyagcsere betegségek olyan velejáróit, mint a magas koleszterinszint és –vérnyomás, illetve az étkezések után fellépő extrém vércukor-ingadozás. Az apró chia magok gyulladásgátló összetevőt is tartalmaznak, illetve található bennük rost, magnézium, kálium, folsav és kalcium is.
Fahéj
A fahéj segíti az izom- és a májsejtek válaszát az inzulinra, ezáltal támogatva fogyókúránk sikerét is. A jobb inzulin válasz kordában tartja a vércukorszintet, és kevesebb inzulint juttat a szervezetbe.
Mangó
Bár a mangó csábítóan édes, a friss tanulmányok szerint mégis csökkenti a vércukor szintjét. Az Oklahoma Állami Egyetem kutatása szerint már 10 gramm fagyasztott/ szárított mangó, amely nagyjából egy fél friss gyümölccsel egyenlő mennyiség, csökkenti az elhízott emberek vércukorszintjét. A mangó ráadásul 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C- és A-vitamint, és a rostot is.
Fűszerek
A szezonális fűszerkeverékek segítik a glükóz és a koleszterin anyagcseréjét, csökkentik a vércukor- és az inzulinszintet. A görögszéna mag és a kurkuma remek cukorbetegség ellen, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.
Olívaolaj
Az olívaolaj, az avokádóhoz hasonlóan, gazdag mono-telítetlen zsírban, ezáltal nemcsak a has környéki zsírlerakódást előzi meg, hanem az inzulinrezisztenciát is. Ráadásul az olívaolaj segíti az étvágyelnyomó hormon, a leptin termelését is.
Tojás
Korábbi kutatások szerint, akik 2 tojással indítják a napot, 65%-kal sikeresebb a fogyókúrájuk, mint azoknak, akik hasonló kalóriatartalmú, tojásmentes reggelit fogyasztanak. A tojás kordában tartja az étvágyat, csökkentve az étkezések után fellépő inzulinválaszt. A további tanulmányok is megerősítették, hogy azok, akik tojást esznek reggelre, kevesebb kalóriát fogyasztanak a nap további részében.
Ecet
Az ecet is csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet, ugyanakkor teltségérzetet is biztosít. A kutatások alapján azoknak, akik ecetet fogyasztanak étkezés előtt, jobb lesz az étkezés utáni vércukor és inzulin értékűk. Ráadásul, úgy tűnik, hogy az ecet vércukor-szabályozó hatása jobban működik, akiknél már pre-diabétesz jelentkezett, mint azoknál, akik normál inzulin érzékenységgel rendelkeznek. Az étkezési- és az almaecet is ajánlható, de kerüld a balzsamecetet, mert az sok cukrot tartalmaz.
Cseresznye
A cseresznye gyönyörű piros színét a magas anthocyanin tartalmának köszönheti, amely jelentősen képes csökkenteni a cukorbetegek vércukorszintjét. Ez az erős antioxidáns 50%-kal csökkenti az inzulintermelést. Emellett véd a szívbetegség és a rák kialakulásától is.
Fotó: Profimedia – Red Dot