Főoldal > DIÉTA > 3 furcsa dolog, amit a cukor tesz az aggyal

3 furcsa dolog, amit a cukor tesz az aggyal

agycukordiétaegészségéhség
0

Írta:

Nem titok, hogy a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz vezet, mint ahogy az sem, hogy képes megzavarni fogyasztója közérzetét.

Az Appetite friss tanulmánya, amely állatokon végzett kísérleten alapul, azt találta, hogy a cukorfogyasztás egyenesen kognitív zavart okozhat.

Annak ellenére, hogy tisztában vagy a túlzott cukorbevitel káros voltával, valószínűleg annak már nem vagy tudatában, hogy fogyasztása milyen hatással van az agyi működésre. Ha elolvasod az alábbiakat, biztosan körültekintőbben étkezel majd.

Növeli a sóvárgást

Egy 2013-as tanulmány szerint, amely az American Journal of Clinical Nutrition-ban jelent meg, a cukor működésbe hozza az agy jutalmazó központját, potenciálisan növelve az egészségtelen ételek iránti sóvárgást. Ennek köszönhetően még több cukrot fogsz enni, ezáltal újra édes dolgokra vágyva. Ez egy ördögi kör, amiből a cukor nem enged kitörni.

Gyengíti a rövid távú memóriát

Egy amerikai kutatás szerint, azok a résztvevők, akik cukorban és telített zsírban gazdag étrendet folytattak csupán egy hónapig, jelentősen gyengébben szerepeltek a memóriateszteken. Hihetetlen, de már egy hét magas cukortartalmú étrend elegendő ahhoz, hogy jelentősen károsodjon a rövid távú memória, jelent meg a Brain, Behavior and Immunity című szakfolyóiratban.

cukor2.jpg ()

Károsítja a hosszú távú memóriát is

Suzanne de la Monte, ideggyógyász és kollégái megalkották a „3. típusú diabétesz” fogalmát, hogy elmagyarázzák, mi is történik ténylegesen az agyban, amikor túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe. Kutatásuk során arra jutottak, hogy a magas cukorbevitel inzulinrezisztenciát okoz az agyban, amely neurodegeneratív betegségekhez és Alzheimer-kórhoz vezethet. Mindez elég ijesztően hangzik, ezért ne csak az alakod, hanem az egészséges agyi funkciók miatt is ügyelj a cukorbeviteledre!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X