Főoldal > DIÉTA > 10 antiallergén szuperétel – edd őket!

10 antiallergén szuperétel – edd őket!

allergénallergiaantiallergéndiétaétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Az allergia napjainkban egyre több ember életét keseríti meg, évről évre nagyon sokan fordulnak orvoshoz ilyen tünetekkel.

 

Mi az allergia? Az allergia a tested immunrendszerének fordított reakciója valamely anyagra. Bármilyen olyan összetevőt, amely allergiás rekciót vált ki, allergénnek hívunk. Néhány ismert allergén a pollen, poratka, penész spóra, állatszőr, latex, különféle ételek, rovarcsípés és néhány gyógyszer. Az allergiás reakció csavarja az orrod, hatással van a légzésedre, a tüdőre, a torokra, az arcüregre, a fülre, a bőrre és a gyomorra. Olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, tüsszögés, viszketés, vizenyős és piros szemek, ziháló légzés, csalánkiütés, hámló bőr, bőrkiütés, légszomj, duzzadt nyirokcsomók, vagy asztma. Ezek a tünetek allergéntől függően az enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Szerencsére több módon is megelőzhetjük ezeket az idegesítő és zavaró tüneteket. Ha hajlamos vagy az allergiára, akkor iktass be az étrendedbe néhány antiallergén szuperételt.

Íme a top 10 antiallergén szuperétel.

1. Alma

Napi egy alma az orvost távol tartja. Ez a gyümölcs segít megőrizni az egészséged, és sakkban tartja az allergiád. Az alma tele van olyan flavonokkal, amelyek védenek az allergiás reakciókkal szemben. Egyél meg naponta egyet, de figyelj rá, hogy lehetőleg biogazdálkodásból származó gyümölcsöt fogyassz. Fogyaszthatod magában, vagy szeleteld bele a zabpelyhedbe, gyümölcssalátába. Egy pohár friss almalé is jó választás lehet.

2. Kurkuma

A kurkuma szintén hatásos fegyver az allergia megelőzésében. A fűszer aktív összetevője a kurkumin, ami  erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint segít az allergia elleni harcban. Úgy működik, mint egy orrcsepp, és enyhíti az allergiás reakciókat. Keverj bele egy teáskanál kurkuma port egy pohár forró tejbe, és naponta idd. Fogyaszthatsz kurkuma tartalmú étrendkiegészítőket is, de előtte konzultálj az orvosoddal.

3. Fokhagyma

A fokhagyma szintén olyan antiallergén szuperétel, amelyet bele kell illesztened az étrendedbe. A fokhagyma megbénítja azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek gyulladást okozhatnak a testben, ezzel előzve meg az allergiás reakciókat. A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antibiotikum hatású, antioxidáns, és immunerősítő tulajdonságai segítenek távol tartani az orvost az allergiaszezonban. Egyél egy vagy két gerezd zúzott nyers fokhagymát naponta. Vehetsz fokhagyma tartalmú étrendkiegészítőket is, csak konzultálj az orvosoddal.

4.  Citrom

A citrom tökéletes immunerősítő gyümölcs, amely tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ellenméregként is működik, és segít a test lúgosításában. Igyál minden nap citromos vizet, hogy méregtelenítsd a tested, és megszabadulj a szennyező anyagoktól.  Keverd össze a citrom kifacsart levét olívaolajjal, így egészséges salátaöntetet kapsz.

5. Sötétzöld levelű növények (káposzta, brokkoli, karfiol)

Ezeknek a zöldségeknek a rendszeres fogyasztása is segít megelőzni az allergiás reakciókat allergiaszezonban. Ezek a zöldségek is remek C-vitamin források és immunerősítők. Vásárold a sötét levelű fajtákat, azoknak a legmagasabb a karotinszintjük. Hogy teljesen kihasználd az előnyeiket, rövid ideig, olivaolajon párold őket. Fontos: Mivel ezek a zöldségek sok K-vitamint tartalmaznak, a vérhigítót szedőknek nem ajánlott a fogyasztásuk.

antiallergen2.jpg ()

6. Zöld tea

Az allergiától szenvedők mindenképpen próbálják ki a zöld teát, hogy erősítsék az immunrendszerüket, és megelőzzék az allergiás reakciókat. A zöld tea antioxidánsokat, gyulladáscsökkentőket és antihisztaminokat is tartalmaz. Igyál meg napi két csésze zöld teát. Hogy még hatásosabb legyen, adj hozzá mézet és citromot.

7. Édesburgonya

Az édesburgonyában található a leginkább koncentrált formában a béta karotin, a kálium, a mangán és a B6-vitamin, amelyek csökkentik a testben lévő gyulladásokat. Az édesburgonya immunerősítő C-vitamint is tartalmaz, és csökkenti a hisztaminok termelését. Edd főve, grillezve, vagy sütve, hogy kiélvezd a jótékony hatását.

8. Gyömbér

A gyömbér tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal, és hatásosabb, mint a patikában kapható antihisztaminok. Felszabadítja a légutakat és a felszakítja a nyákot, így előzve meg az asztma kialakulását. Igyál meg két csésze gyömbér teát naponta. Ízesítsd egy pár szelet gyömbérgyökérrel az ételeidet, és az italaidat. Ha gyömbér hatóanyagú kiegészítőkre vágysz, az orvosoddal konzultálj először.

9.  Lazac

A lazac nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban. Ezek a zsírsavak nagyon jó gyulladáscsökkentők, és segítenek csillapítani az allergiádat. A lazac megnöveli a tüdőkapacitást, ezáltal csökkentve az allergia olyan tüneteit, mint az asztma vagy a vértolulás. Ha teheted, egyél minél többször lazacot, főleg az allergiaszezonban. A lazaccal együtt makrélát, pisztrángot, heringet és szardíniát is iktass be az étrendedbe.

10. Lenmag

A lenmag szelént és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, ezáltal segít megelőzni az allergiás reakciókat úgy, hogy csökkenti a mérgező kémiai anyagokat a szervezetben. A szelén segít az immunrendszer helyes működésében, és növeli az antioxidánsok hatását. Tegyél egy evőkanál lenmagot egy pohár meleg vízbe vagy tejbe. Naponta fogyaszd. Tehetsz lenmagot a müzlidbe, a salátádra, joghurtodba.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X