Te is azt hitted, hogy a mandulatej és a müzliszelet szuperegészséges?
A trendinek számító egészséges ételek azt az érzetet keltik, hogy egyenesen a termelőktől származnak és semmilyen mesterséges összetevőt nem tartalmaznak. Az alábbi 4 ételt is természetesnek hisszük, pedig valójában egyáltalán nem azok.
Mandulatej
Az alacsony kalóriatartalmú tejhelyettesítő a tápanyagokkal teli szuperélelmiszerből, a mandulából származik. Mivel a vizes keverékbe valójában elég kevés mandula kerül, így a mandulatej alig tartalmaz fehérjét, rostot, egészséges zsírt és antioxidánst. Ugyanakkor van benne elegendő sűrítőanyag és stabilizátor, mint a karragén, amelyek bélgyulladást okoznak. Sajnos ez nemcsak a mandulatejre, a rizstejre is igaz.
Jobb választás: kókusztej vagy rendes tehéntej.
Vega chips
A ropogós, sós falatkákat bátran csemegézzük, hiszen valódi zöldségből készültek. Vagy mégsem? Sajnos a vega chipseknek nem sok közük van a friss zöldségekhez. Ha alaposan elolvassuk az összetevőket kukoricakeményítővel, mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel találkozhatunk inkább.
Jobb választás: készítsd el otthon a saját zöldséges ropogtatnivalód, de még az is jobb, ha normál burgonyachipset eszel.
Müzliszelet
Zab, méz, szárított gyümölcsök és magvak, mindez együtt tökéletes wellness nasinak tűnik, amikor gyors energiára van szükséged. Azonban a bolti müzliszeletek tele vannak olyan összetevőkkel, amelyeket a legjobb indulattal sem nevezhetünk természetesnek: cellulóz, rizsliszt, mesterséges színezékek, rejtélyes „természetes” ízesítők és rengeteg hozzáadott cukor.
Jobb választás: készíts otthon házilag müzlit vagy kekszet egészséges hozzávalókból. Ha nincs rá időd, ropogtass el inkább egy kis tenyérnyi magmixet.
Csirkemell sonka
A felvágottak többségét már száműztük a konyhából, de tegye fel a kezét, aki nem eszik csirkemell sonkát. Elhiszed, hogy a rózsaszín, leheletvékony szeletek valóban színtiszta húsból készültek? Sajnos, a csirke különböző részeit egyesítik különböző töltő anyagokkal, emulziókkal, rengeteg nátriummal és nitráttal. Utóbbi a tartósítás miatt kerül a termékbe, azonban hírhedt rákkeltő.
Jobb választás: tegyél a teljes kiőrlésű zsemlédbe egy szelet párolt csirkemellet.