Főoldal > DIÉTA > A mandulatej tényleg egészséges?

A mandulatej tényleg egészséges?

cukormentesdiétaegészségfogyáskalórialaktózmandulamandulatejnövényi tejvegán
0

Írta:

A kutatások alapján nem ez a legjobb választás, ha növényi tejet keresünk

A mandulatej az egyik legnépszerűbb tejpótlóvá vált, szinte mindenbe előszeretettel használjuk, legyen szó kávéról, smoothie-ról vagy épp mindenmentes süteményről. Meg vagyunk győződve róla, hogy mivel mandulából készült, csakis szuperegészséges lehet. Ráadásul nemcsak könnyebben emészthető, mint a tehéntej, de sokkal ízletesebb is.

Mielőtt azonban kartonszámra vennénk, nem árt kicsit utánanézni, hogy fogyasztása valóban egészségünket szolgálja-e. Természetesen a növényi tejek nagyszerű alternatívát nyújtanak azok számára, akik nem tolerálják a tehéntejet, vagy vegán étrendet folytatnak. De vajon mi van akkor, ha csak a trend kedvéért cseréljük le rá a tehéntejet? Bölcs választás vagy csak a pénztárcánk látja kárát?

Egy tavalyi kutatás alapján a szójatej lett a legegészségesebb növényi tej, a mandulatej alul maradt a versenyben. Ráadásul időközben több gyártó termékeinél fény derült arra, hogy a címkén félretájékoztatták a fogyasztókat, a mandulatartalmat illetően. Nem véletlen, gondoljuk csak el, hogy mennyi drága mandulára lenne szükség 1 liter szinte színtiszta mandulaital gyártásához.

Tápanyagtartalom

Ahhoz, hogy tudjuk, a tehén-, a szója- vagy épp a mandulatej fogyasztása előnyösebb-e, érdemes első lépésként összehasonlítani a tápanyagtartamukat. Az alábbi adatok egy adagnyi (2 dl) mennyiségre vonatkoznak:

Mandulatej (cukormentes) Szójatej (cukormentes) Félzsíros tehéntej
Kalória: 39 kcal 80 kcal 123 kcal
Zsír: 3 g 4 g 4 g
Fehérje: 1,5 g 7 g 8 g
Szénhidrát: 1,5 g 4 g 11,8 g
Ebből cukor: 0 g 1 g 12,4 g
Kalcium: 516 mg (52% RDA) 299 mg (29% RDA) 295 mg (29% RDA)

54097137 - almond milk

A mandulatej előnyei

A fentiekből látható, hogy a mandulatej igen alacsony kalória- és szénhidráttartalommal rendelkezik. Emiatt nagyszerűen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, illetve tökéletes alapanyaga lehet a smoothie-knak és a reform süteményeknek is. Szinte bárki fogyaszthatja, mivel könnyen emészthető, laktóz- és gluténmentes. Átlagos kalciumtartalma is kimagasló, azonban ez termékenként jelentősen eltérő lehet, attól függően, hogy elkészítés során adnak-e hozzá ebből az ásványi anyagból vagy sem. Egyes termékek a napi ajánlott kalciumbevitelnek csupán 10%-át fedezik, míg mások 52%-át. D-vitaminnal dúsított változatait különösön télen érdemes fogyasztani, az immunrendszer megerősítése érdekében.

A mandulatej hátrányai

Fő hátránya, hogy nagyon kevés fehérje található benne. A friss kutatások szerint a fehérjében gazdag étrend jelentősen hozzájárul a sikeres fogyáshoz. Ebből a szempontból tehát sokkal jobban járunk a tehén-, de a szójatejjel is. Azonban felmerül a kérdés, hogy lehetséges ez, amikor a mandula magában fehérjedús? Úgy, hogy feldolgozás során kevés mandula jut a termékbe. Hihetetlen, de egyes mandulatejekben alig 2% mandulát találtak, helyette azonban van bennük napraforgó lecitin, trikalcium-foszfát, gellángumi, A-vitamin palmitát és karragének. Léteznek azonban fehérjével dúsított mandulatejek is, ahol borsófehérje hozzáadásával teszik előnyösebbé a tápanyagtartalmat.

Végül, de nem utolsósorban, a termékek többsége tele van cukorral. Sajnos itt nem olyan egyszerű a helyzet, mint a joghurtoknál, hogy csak az ízesített változatokban található cukor, a „natúr” mandulatejek többségét is édesítik. Általában csak akkor nem rejtenek cukrot, ha a megnevezés mellett rögtön fel van tüntetve, hogy édesítetlen (unsweetened) vagy hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Mindig alaposan nézzük meg tehát az összetevőket, mielőtt megvásárolnánk az adott terméket.

Összegzés

A mandulatej önmagában tehát nem túlságosan tápanyagdús, akár a tehén-, akár a szójatejhez képes nézzük. Nagyot dobhat a termék tápanyagtartalmán, ha kalciummal, D-vitaminnal és fehérjével dúsítják. A szójatej jobban kiválthatja a tejet, hiszen tápanyagtartalma hasonlóbb. Magas ösztrogéntartalma miatt viszont kiemelten fontos mértékkel történő fogyasztása.

Hogy akkor mit is igyunk? Ha csak néhány alkalommal cserélnénk le a tehéntejet mandulatejre, és nem ez lesz az elsődleges kalcium- vagy fehérje forrásunk, akkor a cukor hozzáadása nélkül készült mandulatej tökéletes választás. Íze és minimális szénhidráttartalma miatt használjuk bátran smoothie-kba és süteményekbe. Azonban, ha vegánok, laktózérzékenyek vagy tejallergiások vagyunk, érdemes váltogatni a különböző növényi tejeket. Mindegyiknek nézzük meg a címkéjén a fehérje-, a cukor-, a hozzáadott kalcium- és/vagy D-vitamin tartalmát, hogy kizárólag jó minőségű terméket vásároljunk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X