Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért igyál mandulatejet

Ezért igyál mandulatejet

egészségitalmandulamandulatejtejtejhelyettesítő
0

Írta:

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a mandulatej sokkal egészségesebb a tehéntejnél. Sokkal több tápanyagot tartalmaz és a feldolgozása sem annyira körülményes, mint a tehéntejé, az íze nagyon gazdag, állaga roppant krémes.

Tökéletes tejhelyettesítő ital a laktóz- és tejsavó-érzékenyek számára, és különösen jó a fogyni vágyóknak. 2,5 deci cukrozatlan mandulatej rengeteg vitamint és csonterősítő kalciumot, mindezek mellé pedig csupán 60 kalóriát tartalmaz, ami jóval kevesebb a zsíros tej kalóriatartalmánál.

A magas rosttartalom miatt nagyon hasznos a fogyókúra idején. Egyetlen pohár mandulatej 1 gramm rostot tartalmaz, mely elősegíti az egészséges emésztést.

Egy bögre, cukrozatlan mandulatej makrói:

  • Csupán 60-70 kalória
  • Alacsony fehérjetartalom: 1-2 gramm
  • Alacsony zsírtartalom: 2,5 gramm
  • 0 gramm telített zsír
  • Csupán 8 gramm szénhidrát
  • Vitaminban gazdag

Akárcsak a tejtermékek, a mandulatej is tele van elengedhetetlen vitaminokkal. Sőt, a tej hosszas feldolgozása során sokat veszít tápértékéből, míg a mandulatej nem igényel bonyodalmas feldolgozást. Egy csésze mandulatej fedezi a napi A-vitamin 10%-át, D-vitamin 25%-át és E-vitamin 50%-át.

Antioxidáns-tartalma miatt fokozza az immunrendszer működését, védi a szöveteket és sejteket a károsodástól. Az A-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szem egészségében, egészségesebbé és szebbé varázsolja a bőrt. A D-vitamin pedig az egészséges csontok és fogak fenntartása miatt fontos.

Mivel a kálium és foszfor tartalma jóval alacsonyabb a tehéntejénél és szójatejénél, a vesebetegséggel küzdők számára is remek tejhelyettesítő. Az omega-zsírsavak is bővelkedő mandulatej a halat nem kedvelőknek is tudja biztosítani ezeket az egészséges zsírokat.

Magas kalciumtartalom

Egyetlen csészében 300 mg kalcium található, ami a napi szükséglet 30%-át fedezi. A kalcium nagyon fontos az egészséges csontozat és fogak számára, segítségével a szervezet erőssé és ellenállóvá varázsolja őket.

Egészséges zsír

A mandulatej hozzájárul az egészséges szívműködéshez, egy csésze csak 5 mg nátriumot tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Segít megőrizni az egészséges vérnyomás és koleszterin szintjét.

Alzheimer-kór

Már említettük, hogy a mandulatej tele van D-vitaminnal, ami köztudottan javítja a sejtfunkciót és immunitást, de az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Testépítés

Riboflavin tartalmának köszönhetően növeli az izmok erejét és robbanékonyabbá teszi őket. Nagyon klassz hát azok számára, akik természetes úton szeretnék fokozni a teljesítményüket. Bizonyos kutatások szerint a riboflavin segít megelőzni a migrénes fejfájást is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X