Főoldal > DIÉTA > 3 étel, ami nem olyan egészséges, mint hitted

3 étel, ami nem olyan egészséges, mint hitted

egészségtáplálkozás
0

Írta:

Az egészséges táplálkozás napjainkban már sok ember számára kiemelten fontos – szerencsére. Az „egészséges” azonban meglehetősen relatív fogalom.

Vannak ebből a szempontból csodásnak hitt ételek, amelyek valójában nem is olyan táplálóak, mint gondolnád. Íme három étel, amelyek nem érdemelnék meg az egészséges étel címkét a könyvekben.

Ízesített, édesített tejtermékek

A különböző tejszerű, tejpótló italok egyre népszerűbbek és gyakran tekintjük a cukros üdítőitalok helyetti egészséges alternatívának. Azonban nehéz megfejteni, hogy mi teszi őket egészségesebbé. Talán ha tejsavó vagy kazein allergiád van, a tej alternatívaként megalkotott italokra szükséged lehet, de akkor is hasznodra válhat, ha laktózérzékeny vagy. Azonban ha a szervezeted tökéletesen működik, mindenképpen jobb számodra a tehéntej, mint a mandula-, szója-, kókusz- vagy más alternatív tejpótló. Ahhoz, hogy ezeket az italokat meg lehessen inni, el tudják adni, íz- és állagfokozó adalékokra van szükség. Sajnos az egyik ilyen hozzáadott összetevő a cukor és a különféle aromák. Ha nincs egészségügyi problémád, maradj inkább a valódi tejnél!

almondmilk.jpg ()

Tojásfehérje

Az utóbbi évtizedben az alacsony zsírtartalmú diéták mellett az alacsony koleszterinszint–őrület is megjelent, így mi maradt nekünk? Természetesen a fehérje. (A szénhidrát eleve nem játszik…) Emiatt roppant népszerűvé vált a tojásfehérje. Most azonban, hogy a tudomány fejlődött, és megtudtuk, hogy a megevett koleszterin mennyisége nem befolyásolja annyira a vérünk koleszterinszintjét, mint azt korábban hittük, az ezen alapuló diéták is nimbuszukat vesztették. Egy ételt általában akkor tartunk egészségesnek, ha jobb, mint más, amivel összehasonlítjuk. Márpedig a tojásfehérje nem egészségesebb egy egész tojásnál. Hiszen egy tojás tartalmaz fehérjét, A-, D-, E-vitamint, kolint, sőt akár omega-3 zsírokat is. Ha az összes említett tápanyag a tojássárgájába van csomagolva, miért dobnád el?

Teljes kiőrlésű gabona

Mindenhonnan azt halljuk, hogy együnk több teljes kiőrlésű terméket, amiből automatikusan azt gondoljuk, hogy egészséges. A gabonaszemek valóban tartalmazzák a korpát és a csírát, amelyek az artériába kerülve számos jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A probléma inkább az, hogy mit ettünk volna helyette? Ha chipset, kekszet vagy ehhez hasonló nassolnivalókat, akkor igen, egészségesebb a teljes kiőrlésű termék. De ha zöldségek vagy egy tenyérnyi fehérje helyett választod ugyanezt, ne csodálkozz, ha egy idő után már nem fogsz fogyni – diéta ide vagy oda. Inkább csak a káros szénhidrátok helyett egyél teljes kiőrlésű gabonát, a kiegyensúlyozott étrendhez sok-sok fehérjére is szükséged van.

Nehéz tehát elkülöníteni, hogy mi számít egészségesnek. Figyelj oda, és ne dőlj be az aktuális trendeknek: ha valamit egészségesnek kiáltanak ki, nem jelenti azt, hogy meg kell enned, vagy azt, hogy mindig azt kell enned.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X