Főoldal > DIÉTA > 5 intő jel, hogy fehérjehiányod van

5 intő jel, hogy fehérjehiányod van

diétafehérjefehérjebevitelfehérjehiányfehérjepótlásizomizomépítés
0

Írta:

A fehérje mindenhol ott van a szervezetedben: a csontoktól kezdve a testfolyadékon keresztül egészen a hajig. A hiányát megérzed, és közel sem szerencsés. Figyelj oda rá!

Az emberi szervezet tökéletes működéséhez sok létfontosságú anyagra van szükség, ezeket folyamatosan biztosítani kell a szervezet számára. Ilyen a fehérje is. Ha hiány lép fel belőle a testedben, akkor azokból kezd meríteni, ami a szövetekben van elraktározva, és azt biztosan meg fogod érezni, mert nem jó dolgokat eredményez. A fehérje valójában építőanyagként szolgál a szövet- és izomépítésnél, a csontoknak és porcoknak, de az enzimek, hormonok és egyéb anyagok termelésében is segítség.

Általánosságban az az állítás van érvényben, hogy egy felnőtt embernek napi 0,8 g fehérjét kellene fogyasztania 1kg testsúlyra számítva. Tehát egy 70 kg testsúlyú felnőttnek 56 g fehérjét kellene fogyasztania, ami nem kis mennyiség. Az élsportolók, vagy a várandós nők esetében ez a szám még magasabb is lehet. Nagyon fontos tehát, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrended és tudd, hol keresd a fehérjét, és mikor fogy el a “raktárod”.

1. Folyamatos fáradtság

Megtalálhatod a tejtermékekben, a sovány húsokban, halakban, tenger gyümölcseiben, tojásban, quinoában, leveles zöldségekben, dióban, és a hüvelyesek is bővelkednek fehérjében. Ha úgy érzed, hogy kevesebb az energiád, akkor lehet, hogy kevés fehérje jut a szervezetedbe. Nem muszáj, hogy csak fizikai fáradtság legyen, akár mentális fáradtság is lehet. A kevesebb energia miatt nem bírod kezelni a stresszt, a hiányzó fehérjék miatt lehet. A fehérjék segítenek stabilizálni a vércukorszintet is. Ha kevés van a szervezetünkben, akkor csökken a koncentráció és a reakcióidő is.

2. Gyenge vagy sportolás közben

A fehérjehiány okozhatja azt is, hogy az izomszövetek nem tudnak felépülni edzés után. Ez is összefügg a fáradsággal, mert a szervezeted nem bírja helyreállítani az izmokat, így óhatatlanul is gyengének érzed magad.

Ingredients for a strong body on wooden table, Image: 264310805, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Eltűnő izmok

A fehérje az izmokban található meg, nem a zsírban. Ebből az következik, hogy ha nem sikerül a szervezetnek megadni az elégséges fehérjebevitelt, az elkezdi a saját szövetét bontani, vagyis eltűnnek az izmaid. Akkor is, ha azért hónapokig, évekig keményen dolgoztál. Az edzés utáni leállás sok esetben étrendi változást is jelent, pedig ennek nem kell így lenni. Figyelj oda, hogy a kiegyensúlyozottság minden esetben jelen legyen az életedben.

4. Lassú gyógyulás

A lassú sebgyógyulás nem csak az izomtömegre vonatkozik egy fárasztó edzés után, hanem a azokra a sérülésekre is, amik igazán hosszú gyógyulási folyamatot igényelnek. A fehérjék elkerülhetetlenek az új szövetek létrehozásához, ezért abban az esetben, hogy nincsenek jelen, a szervezet nem képes egyedül új szöveteket létrehozni.

5. Hajhullás és körömtöredezés

Erről kevesen tudnak, de itt is ok lehet a fehérjehiány. Ugyanis, ha nem eszel elég fehérjét, akkor a szervezet egy védekező fázisba lép. Épp ezért abbahagyja azon kritikus fehérjék felhasználását, amelyek a haj- és körömnövekedéshez kellenek. A haj el kezd hullani, a körmök pedig töredezetté válnak. De a fehérjehiány eredménye a száraz bőr és pattanások megjelenése is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X