Főoldal > DIÉTA > 5 jel, ami arra figyelmeztet, hogy rosszul diétázol

5 jel, ami arra figyelmeztet, hogy rosszul diétázol

diétadiétahibaétkezésfogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

A hangulatingadozások és a hajhullás nem épp a fogyókúrád sikeréről árulkodnak

A korábbi étkezési szokások radikális megváltoztatása kínzó tünetekben nyilvánulhat meg. Neked is ismerős a hasogató fejfájás, mert nem ihattad meg a kávédat? Vagy a hirtelen cukorelvonástól állandóan sírva fakadsz?

A fenti jelek természetes velejárói étrendünk egészségesebbé tételének, szervezetünk méregtelenítő folyamatai beindulásának. A szörnyű tünetek szerencsére néhány nap után maguktól elmúlnak. Azonban néha a szervezetünk kifejezetten arra figyelmeztet minket, hogy új étkezési szokásaink, legjobb szándékunk ellenére, nem éppen testünk egészségét szolgálják. Rossz táplálékokat fogyasztunk, kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, vagy épp a fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nem jutunk hozzá. Íme, az 5 leggyakoribb jel, amely arra int, hogy változtass mihamarabb a diétádon.

1. Állandóan gyengének érzed magad

Legvalószínűbb oka: a vashiány.

A vas olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely gondoskodik magas energiaszintünkről, végigszállítva testünkön a szükséges oxigént. Vashiányos állapot esetén a test nem tud elegendő vörösvértestet előállítani. A vérszegénység fő tünete pedig a krónikus fáradékonyság.

Megoldás: ha te is azt érzed, hogy az utóbbi időben zombiként bolyongsz a világban, akkor vegyél magadhoz minél több vasat tartalmazó élelmiszert, mint a vörös hús, a szárnyasok, a tenger gyümölcsei, a bab, a zöld leveles zöldségek és a vas hozzáadásával készült müzlik. Felnőtt nők számára az ajánlott napi vasbevitel 18 mg. Ha vashiányra gyanakszol, látogasd meg mihamarabb háziorvosod, mert a hiányállapot egy egyszerű vérvételből megállapítható. Ilyenkor vaskészítmény szedése javasolt, de csakis orvosi rendelvényre. Ugyanis a túl sok vasbevitel is kockázattal jár, székrekedéshez, gyomorpanaszokhoz, hányáshoz és szintén gyengeséghez vezethet.

2. Hiába fogysz, nem vagy elégedett

Legvalószínűbb oka: nem veszel elegendő kalóriát magadhoz.

Ahhoz, hogy legyen energiád a mindennapi feladatokhoz és a vércukorszinted stabil maradjon, elegendő kalóriát kell bevinned a szervezetedbe. Ez a két dolog nemcsak a fizikai egészséged kulcsa, hanem a mentálisé is. Egy felnőtt nő nem ehet napi 1200 kalóriánál kevesebbet, a szupergyors és tartós fogyást ígérő diéták mégis 600-1000 kalóriát írnak elő számodra. Fontos megjegyezni, hogy minél aktívabb életmódot folytatsz, annál több kalóriát kell fogyasztanod.

Megoldás: ha viszonylag aktívan töltöd a mindennapjaid, akkor legyen a cél napi 1500-1800 kcal bevitele. Nyugi, ennyi mellett is fogyhatsz, csak épp jókedvűen.

3. Székrekedésed van

Legvalószínűbb oka: nem eszel elég rostot.

A rost bevitele elengedhetetlen az emésztés megfelelő működéséhez. Ne csodálkozz, ha rostszegény étrend mellett gyomorgörcsökkel, puffadással, gázosodással és székrekedéssel küzdesz.

Megoldás: fogyassz olyan rostban gazdag ételeket, mint a hüvelyesek, a zabpehely, az árpa, a citrusok, az alma, az eper, a málna, a körte, az avokádó, az articsóka és a brokkoli. Egy átlagos női szervezet napi rostigénye 25 g.

4. Eltűnt az életkedved, és úgy érzed, depressziós lettél

Legvalószínűbb oka: nem eszel elég szénhidrátot.

A szénhidrátszegény táplálkozás valóban fogyást eredményezhet, de egyúttal a szerotonin-szintet is jelentősen csökkenti, így depresszióhoz vezethet.

Megoldás: ha eltökélted, hogy ragaszkodsz a szénhidrátszegény étrendhez, akkor mindenképp fokozottan figyelj a rendszeres evésre, hogy elkerült a vércukorszint- és hangulatingadozást. De a legjobb, ha beiktatod az egészséges szénhidrátokat az étrendedbe: reggelire megeszel két szelet teljes kiőrlésű toast kenyeret, nasinak elrágcsálsz egy almát, a szokásos csirkemelles ebédedet pedig barna rizzsel dúsítod.

5. Hullik a hajad

Legvalószínűbb oka: tápanyaghiány.

A fehérje, a vas, az E-vitamin, a magnézium, a szelén és a réz nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek nemcsak szervezeted, hanem a hajad egészségéről is gondoskodnak.

Megoldás: ha téged is megijeszt a csomókban levő hajszálaid látványa, akkor itt az ideje, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyél. Emellett vigyél be minőségi fehérjét is, mint a csirkemell, a natúr görög joghurt és a tojásfehérje. A hajunk ugyanis fehérjéből épül fel, így aki nem fogyaszt belőle elegendő mennyiséget, könnyen tapasztalhat hajtöredezést vagy hajhullást. Emellett ne feledkezz meg a vasban gazdag ételekről sem.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X