Főoldal > DIÉTA > A cukorfüggőség 3 tünete

A cukorfüggőség 3 tünete

cukorcukorfüggőségédesédesség
0

Írta:

Vedd észre időben! A cukorfüggőség létezik, bár éles a határ, hogy meddig normális, és mikortól kóros a fogyasztása.

Azt a jelenséget, amikor valaki szüntelenül kívánja az édességet, cukorfüggőségnek nevezi a tudomány. A nehezen kontrollálható sóvárgás egyszerre fizikai és pszichikai jellegű. Vedd észre időben a jeleket, hogy még legyen visszaút!

Tévhit, hogy csak az édességek által kerülhet cukor a szervezetbe. Nem csak a csokik, sütik bővelkednek az édes, de ártó dologban, hanem a kenyér, a tésztafélék, illetve minden fehér liszt tartalmú élelmiszer tartalmaz feldolgozott szénhidrátot, mely cukorrá alakul a szervezetben. Az ilyen egyoldalú táplálékozás előbb-utóbb olyan betegségek forrása lehet, mint a szívproblémák, az emésztési zavarok, vagy a rák, de az is bizonyított, hogy a memóriát és koncentrációt is károsan befolyásolja a cukor.

1. Gyakran vagy fáradt

A cukor az agy „üzemanyaga”. Amikor a cukros ételeket „túladagolod”, az módosíthatja az agy azon a részét, amely ellenőrzi, mennyit is eszel. De elveszi az energiád, csökkenti a gondolkozás hatékonyságát, és csökken a koncentrációképességed is.

2. Zugevés

Igen, nem csak zugivászat létezik. Bárki ehet cukros ételeket egészségtelenül, de ez még nem jelenti azt, hogy cukorfüggő lenne. Ám ha gyakran elveszted a kontrollt, ha többet eszel annál, mint amennyit szándékoztál és ezt még titokban is csinálod, ott már baj van. Főleg, mert utána az érzéstől – és az ételtől is – rosszul érzed magad, kezdj el gyanakodni, és felismerni a helyzetet!

Kids party: marshmallow cake pops in yellow bucket, Image: 199608153, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

3. Elvonási tünetek

Pont úgy jelentkezik, mint a nikotin, a drog vagy az alkohol megvonásakor: remegés, szédülés, izzadás, és kóros édesség utáni kutatás. Az sem jobb, ha a chipsre, vagy a sült krumplira vágysz ilyen mértékben. Ezek a keményítőtartalmú ételek ugyanis szintén összetett szénhidrátok, amelyeket a szervezet egyszerű cukorra bont. A keményítőtől ugyanúgy meglódul, illetve lezuhan a vércukorszint, mint a cukortól.

Ne csapd magad!

Nézz szembe a tényekkel: minden cukor méreg! Legyen az nád-, barna-, vagy kristálycukor. A cukor mellett hagyd el a mesterséges édesítőszereket is, mert sokszor még több cukor iránti vágyat ébreszthet a szervezetedben.

Van megoldás

Haladj lépésről-lépésre! Próbálj meg minden héten egy édes ételt elhagyni az étrendedből. Csökkentsd a cukrot a kávédban, hagyd el az esti desszertet, teába rakjál mézet, cukor helyet. Egyél minél több gyümölcsöt és zöldséget, és igyál több vizet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X