Főoldal > DIÉTA > Egy hónapban csupán 5 napnyi diéta elég a fogyáshoz?

Egy hónapban csupán 5 napnyi diéta elég a fogyáshoz?

alakdiétaétkezésfogyáshízáskövérsoványtáplálkozástestvékony
0

Írta:

Egy hatásos diéta, amit csupán 5 napig kell követni? Csodásan hangzik, nem?

Ráadásul, azoknak, akik eddig 3 hónapon át kipróbálták, azaz összesen 15 napig tartottak fogyis étrendet, kizárólag a zsírszázalékuk és a testsúlyuk csökkent, az izomzatuk nem. A dél-amerikai kutatók szerint véd a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek kialakulásától is, az öregedés folyamatát pedig lelassítja.

A periodikus diéta hatásosan képes felpörgeti a fogyást. A léböjt vagy az alacsony kalóriatartalmú diéta védi a sejteket a krónikus betegségektől, beleértve a rákot is, a tanulmány szerzője, Valter D. Longo szerint. A kemény diéta hatására időszakos vörösvér-, máj- és izomsejt csökkenés következik be, de amint újra elkezdünk normálisan enni, ezek a sejtek regenerálódnak. Ez a regeneráció az 5 napos diéta hatalmas előnye.

Az új 5 napos villámdiéta garantált fogyáshoz vezet, túlságos megszorítás vagy mellékhatás nélkül. Nem terheli meg a szervezetet, ugyanakkor könnyen követhető. 

A kutatás

A legutóbbi kutatás során az egészséges felnőtteket két csoportra osztották. A résztvevők egyik fele havonta 5 napon át tartotta a kalória-megszorításon alapuló diétát. Az étrend alapjai a különböző zöldséglevesek, az energiaszeletek, az energiaitalok, a kamillatea és a zöldségkivonatból készült táplálék-kiegészítők voltak. A napi kalóriabevitel 750-1100 kalória között mozgott a néhány nap alatt. A hónap többi 25-26 napján pedig normál étrendet követtek, és rendszeresen mozogtak mellette. A másik csoport pedig hosszú távú, tipikus diétát folytatott, kardió edzésekkel kombinálva.

dietasiker2.jpg ()

Az eredmény

Az eredményt a kutatók három hónap elteltével elemezték ki. A résztvevők korábbi testsúlyuknak átlagosan 3%-át adták le, miközben az izomszöveteik száma nőtt, szemben a másik csoporttal, akik az izmaikból jelentősen vesztettek. Ráadásul ők nem élvezhették az 5 napos diéta egészségügyi hasznait sem: az alacsonyabb vércukorszintet és a szervezetükben csökkenő gyulladást.

A következmények

Felmerül a kérdés, hogyha ennyire könnyen és hatásosan alkalmazható, akkor mindenki számára biztonságos is? Ennél a diétánál is vannak veszélyeztetett csoportok, mint a korábbi anorexiások, a cukorbetegek vagy a terhesek. A kutatók nekik egyáltalán nem ajánlják a diéta kipróbálását. Az egészséges felnőtteknek is csak orvosi felügyelet mellett javasolják. Fontos, hogy az értékes tápanyagokat erre az 5 napra se nélkülözzük, és 750 kalória alá egyetlen nap se menjünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X