Főoldal > DIÉTA > Egyél csokit tudatosan!

Egyél csokit tudatosan!

csokicsokoládécukordiétaédességnassolás
0

Írta:

A magyar édesipar kezd magára találni, de attól még messze van, hogy régi fényét visszanyerje. A hatalmas választék miatt ma már csak a legkülönlegesebb termékekkel lehet kiemelkedni. De akkor most jó, vagy sem, ha csokit eszel?

„A magyar édesipar képes megfelelni a kihívásoknak, de ehhez nagy szüksége lenne a szakképzett munkaerő megtartását célzó támogatásokra is” – véli a Magyar Édességgyártók Szövetsége. A 19. század végén annyira csábítóak voltak a körülmények Magyarországon, hogy sok neves édességgyártó ide települt Ausztriából, és Magyarországon próbált szerencsét, a viszont mát fordított a helyzet. Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint, a munkaerő mellett nagyon nagy szükség lenne beruházási és innovációs támogatásokra is ahhoz, hogy a hazai édesipar lépést tarthasson a nyugattal.

Nem lesz luxuscikk a csoki

Egyre gyakrabban hallani, hogy a kakaóbab ára az egekbe szökött, a kereslet nő, az ültetvények pusztulnak, és biztos, hogy hamarosan a csokoládé aranyárban lesz. De nem kell aggódni. Már máskor is volt rá példa, hogy a kakaóárak felmentek, de aztán a piac mindig megnyugodott. A cukor árának emelkedése viszont jelen pillanatban talán még aggasztóbb.

Bőséges, jó minőségű választék

Szerencsére a választék talán még az eddigieknél is nagyobb, és ehhez elég csak megnézni most a húsvéti édességkínálatot: csoki figuráktól a tojásokig. Az elmúlt tíz év során folyamatosan javul a csokoládéfigurák minősége is, idén már tényleg egyeduralkodó a valódi csokoládé. Bevonómasszából készült, gyengébb minőségű termékeket alig találni az üzletekben. De még a speciális étrendet követőknek sem kell szomorkodniuk. Idén már a cukorbetegek, gluténérzékenyek, sőt még a paleo diéta hívei is termékek sokaságát találhatják meg az üzletekben.

Close up view of dark and milk chocolate on a wooden table, Image: 258233124, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Szőke csoki?

A csokoládé terén is lehet újat mondani: már két éve létezik egy teljesen új csokoládéfajta, a szőke csoki, ami hamarosan nagy kedvenc lehet. Állítólag véletlenül fedezte fel egy csokoládémester, egy tanfolyam során fél napra meleg vízfürdőben felejtette a fehér csokoládét. A lassú, hosszú melegítés során a csoki karamellizálódott, és annyira különlegesen finom íze lett, hogy elkezdték kidolgozni hozzá a gyártási technológiát. Ez hét évig tartott, míg végül 2013-ban alapanyagként is forgalomba hozták a táblának is elkészíthető, keményre szilárduló, a többi csokoládéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező szőke csokit.

Elhízás-probléma

Az elhízás, és az annak kísérőjeként megjelenő krónikus betegségek egyre komolyabb problémát jelentenek európai és globális szinten is. Jelenleg éppen a cukor van bűnbaknak kikiáltva, pedig ez a probléma soha nem egy tényezős. Egyelőre a csökkentett cukortartalmú, vagy édesítőszerrel készült termékek nagy része nem túl népszerű a idehaza, a vásárlók körében, de ebből is jól látszik, hogy mekkora szükség van a lakosság nevelésére. Ha elfogadjuk, hogy az édesség alkalmi, élvezeti cikk, és így is fogyasztjuk, akkor igenis része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X