Valószínűleg az elmúlt időben hallottál már az avokádóról mint szívbarát szuperételről – és valóban ennyire szuper is ez a gyümölcs!
1. Csökkenti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegség az első számú gyilkos modern társadalmunkban. A szomorú ebben az, hogy a halálozások száma csökkenthető lenne némi életmódváltással: egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással. Az avokádó a kutatások alapján pozitív hatást mutat a szív- és érrendszerre nézve, mert például csökkenti a telített zsírok és növeli a telítetlen zsírok szintjét. A telített zsírok túlzott fogyasztása (ez a napi összes kalória 10%-ánál nagyobb mennyiséget jelent) hatására megnőhet az LDL és HDL és koleszterinszint. Az avokádó azonban csökkenti az LDL (rossz), és növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét.
2. Könnyebb lesz fogyni
Zsírt enni a zsírégetésért? Ki gondolhatná ezt komolyan? Az avokádó segít a BMI-t a megfelelő értéken tartani. Egy friss tanulmányban arról írnak, hogy az avokádó teltségérzetet ad hosszútávon, így csökken a bevitt kalóriák száma. A fogyást szintén elősegítő, anyagcsere-fokozó rost nagy mennyiségben megtalálható az avokádóban, ugyanis egyetlen gyümölcsben 14 gramm rost van. Jelentős súlyvesztés esetén az avokádó szintén segít a jobb közérzet biztosításában, hiszen szíverősítő, egy komoly súlyvesztés pedig igen nagy megterhelést jelent a szívre nézve is.
3. Csökkenti a rák kockázatát
Az avokádóban lévő számos fitokémiai összetevő segíthet megelőzni a rák kialakulását. Egy fehérje-vegyület, az úgynevezett glutation és a xantofil lutein (mind a kettő megtalálható az avokádóban) kapcsolatba hozható a szájüregi rák kockázatának csökkentésével. Előzetes vizsgálatok bizakodásra adnak okot a mell- és prosztatarák csökkentésére is. Persze további kutatások szükségesek, de az eredmények kifejezetten biztatóak az avokádó és a rákmegelőzés kapcsolata között.
4. Megvédi a szemet és bőrt az öregedéstől
Az avokádóban található lutein és zeaxantin két olyan vegyület, melyek csökkentik az életkorra összefüggő szemészeti problémák kialakulását. Ezen felül ez a két tápanyag egészségesen és puhán tartja a bőröd, sőt, a karotinoidok hasznosulását is segíti.
Ezt próbáld ki!
Avokádó smoothie
- ½ érett avokádó
- ½ érett banán
- ½ bögre alacsony zsírtartalmú joghurt
- ½ bögre narancslé
- Ízlés szerint jég
Csak dobd a turmixba és hajrá!
Szalonnás-barackos guacamole
- 1 érett barack
- 2 érett avokádó
- ¼ vöröshagyma, szeletelt
- 2 csík szalonna/bacon, szeletelt
- só és bors az ízesítéshez
Az őszibarackot kockázd fel egy tálba. Az avokádó húsát tedd mellé, majd egy villával elegyítsd a barackkal. A szalonnát/bacont egy serpenyőben pirítsd meg, majd tedd a tálba. A hagymát szintén megpiríthatod, de nyersen is belekeverheted.
Fotó: Profimedia – Red Dot