Főoldal > DIÉTA > Kedvelt élelmiszerek mérgező összetevői

Kedvelt élelmiszerek mérgező összetevői

diétafogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Jó étvággyal, jó lelkiismerettel szeretnél enni, de mindemellett megőriznéd a jó egészségedet is? Tanulmányozd a legijesztőbb élelmiszer-adalékanyagokat a legnépszerűbb ételekben, amelyek mérgező összetevőket is tartalmazhatnak!

 

Sajt a hamburgerben

Tiltott összetevők: sárga színezőanyagok

Az egyedülálló neon-narancssárga színű sajt a burgeredben veszélyes festékekkel készülhet. Jellemzően kőszénkátrányból, amelyet arra is használnak, hogy csillogjon a padló, de a tetvek kiirtásában is segédkezik.

Ezt válaszd helyette: Csak szerves anyagból készült sajtokat egyél, amelyek nem tartalmaznak mesterséges színezéket, és a tejet adó tehenek sem kaptak szintetikus hormonokat, sem genetikailag módosított dolgokat.

Sportitalok

Tiltott összetevők: kék színezőanyagok

A sárgához hasonlóan ebben az esetben is egészségügyi kockázatot jelent a természetellenes kiemelő színárnyalat. A gyerekek esetében hiperaktivitást okoz, a kognitív funkciók zavarait okozhatja.

Ezt válaszd helyette: Az edzés legjobb barátja a víz. A hosszabb tréningekre érdemes természetes kókuszvizet is bekészíteni, amely kitűnő forrása az olyan elektrolitoknak, mint a kálium és a magnézium.

Zsírszegény chips

Tiltott összetevő: olesztra

Ez volt a burgonyachips ipar válasza a magas zsírtartalom problémájára, hiszen a zsírszegény chips, az olesztra nem tartalmaz zsírt, szénhidrátot, sőt kalóriát sem. Érdekes, hogy mégis ugyanúgy hizlal, mindemellett hasmenést is okoz!

Ezt válaszd helyette: Nassolj olyan biochipset, amely kókuszolajban készült, így az omega-6 zsírsavak forrása is.

viz2.jpg ()

Citromos szénsavas ásványvíz

Tiltott összetevő: brómozott növényi olaj

Ez az élelmiszer-adalék úgy működik az italokban, mint egy emulgeálószer. A brómot többek között a bútorok és műanyagok égésgátlására is használják. Felhalmozódhat a zsírszövetben, és viselkedési problémákat is okozhat.

Ezt válaszd helyette: Vásárolj sima szénsavas vizet, és facsarj bele lime-ot vagy citromot. Ha édesre vágysz, sztíviát tehetsz bele, amely nem tartalmaz foszforsavat, és nincs keserű utóíze sem.

Pita és wrap

Tiltott összetevő: kálium bromát, azaz brómozott liszt

A kálium-bromát a kenyéripar egyik legfontosabb adalékanyaga: tömegnövelő, így csökkenti a gyártók költségeit. Sajnos emellett vesepanaszok és idegrendszerű tünetek fűződnek hozzá, valamint gyomor- és bélrendszeri kellemetlenségek.

Ezt válaszd helyette: Egyél inkább salátát magában, pita és wrap nélkül. Az új csomagolási módszereknek köszönhetően ugyanolyan könnyedén magaddal viheted őket, mint a szendvicseket, és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a kenyéralapú ételek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X