Főoldal > DIÉTA > Turbózd fel magokkal a reggelid!

Turbózd fel magokkal a reggelid!

lenmagmagmagokmagvakreggelitökmagútifűmag
0

Írta:

A reggeli étkezésnek nem csak az a lényege, hogy egyél, hanem az sem mindegy, hogy mit eszel. Érdemes a reggeli pirítóst valami egészségesebbre cserélni. A cukormentes müzli és a natúr joghurt már rendben van, de ajánlunk még jobbat: a magokat, melyek kipucolják a beleket és felpörgetik az emésztést.

Lenmag

Ez a barna kis magocska az egyik legjobb zsírégető, anyagcsere-javító élelmiszer, amit fogyaszthatsz. A lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészséged megőrzéséhez. Az egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban. Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztasz a lenmagból, úgy kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, de még a légutak gyulladásos megbetegedéseit is hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti. Érdemes 2,5 dl forró vízbe másfél evőkanál lenmagot, tenni. Ezt forrald harminc percen át, majd hagyd hűlni fél órát, hogy jól kiázzon. Melegítsd fel ismét, szűrd le, és már fogyaszthatod is. Adhatsz hozzá joghurtot, mézet, de megkóstolhatod gyümölccsel is.

Tökmag

A B-vitaminokban gazdag mag természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van a tökmag. Megfelelő étrend mellett a fogyásban is segít, de csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést. Ennek oka, pont a B-vitamin tartalma, melyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok lebontásában és felszívódásában. A magban lévő E-vitaminnak köszönhetően segít harmonizálni a hormonháztartás működését. Káliumtartamából adódóan pedig vízhajtó hatással is van. A tökmag zsírtartalma alacsony, és kalóriában is szegény, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik.

, Image: 269471773, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Útifűmaghéj

Az útifűmaghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek, és népszerűsége sem véletlen. A mag fehérjéket, lipideket, aukubint és szterolokat tartalmaz. Az útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, mely vízzel elkeverve a gyomorba kerülve gélt képez. Ezt a szervezet nem emészti meg, hanem tovább halad az emésztőrendszeren. A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek a jó emésztéshez, ez pedig nagyban hozzájárul az egészséges, nyugodt életvitelhez. Magas rosttartalmán kívül csökkenti a vércukor szintet, hozzájárul a megfelelő vércukor szint fenntartásához, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot és a migrénes panaszokat is. Legnagyobb előnye, hogy elveszi az éhségérzetet, és lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalóriafelvételt, vagyis a hízást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X