Főoldal > DIÉTA > 5 jel, hogy a lakásod hizlal

5 jel, hogy a lakásod hizlal

diétaétkezésfogyásgasztrohízáshizlalótáplálkozás
0

Írta:

A munkahely mellett a legtöbb időt otthon töltjük. Ennek a helynek a nyugalom szigetének kellene lennie, távol a minden utcasarkon megtalálható gyorséttermektől és a csábító csoki automatáktól. Azonban, ha nem jól alakítod ki az élettered, a saját lakásod is csábíthat rossz szokásokra.

Teremtsd magadnak olyan környezetet, amely óv az egészségtelen ételektől és az ülő életmódtól. A sikeres fogyókúra érdekében reformáld meg az otthonod: ne dugd el a hűtőbe az almát és vedd lejjebb a hőfokot!

1. Tele van pakolva a konyhaszekrényed

Ha a konyhaszekrényed annyira tömve van, hogy az ételeket a konyhapultra, a hűtőbe vagy épp egymásra halmozva kell tenned, óhatatlanul teret adsz az állandó sóvárgásnak. Igen veszélyes, ha mindig a szemed elé kerül egy-egy zacskó chips vagy éppen egy tábla csokoládé. A szemed azonnal megkívánja, és akkor is megeszed, ha nem is vagy éhes.

Megoldás: rendszeresen nézd át és tisztítsd ki a szekrényed. Szabadulj meg a már lejárt élelmiszerektől, és azoktól is, amikről tudod, hogy nem szereted, vagy nem fogod megenni, még akkor is, ha ezek diétás ételek.

2. Az almát a hűtőben tartod

Ha az egészséges ételeket elrejtve tárolod, akkor valószínű, hogy nem is fogod megenni őket. Ez különösen igaz a hűtést nem igénylő gyümölcsökre, mint az alma és a körte, vagy épp a fiókban rohadó zöldségekre. Tudjuk, hogy sokkal egyszerűbb feltépni egy zacskó chipset a pultról és elropogtatni, mint kivenni az almát a hűtőből és megmosni.

lakashizlal2.jpg ()

Megoldás: vásárolj egy szép gyümölcsöstálat, hiszen ezt mindig tele akarod majd tölteni. Rakd jól látható helyre, hogy rendszeresen kedved támadjon kivenni belőle egy darab vitaminbombát. A zöldségeket pedig szeleteld fel előre, rakd fóliába és tedd a pultra, hogy ezt ropogtasd, ha nassolni támad kedved.

3. Hőség van a lakásban

Meglepő, de a magas hőmérséklet, akár lakásról, akár munkahelyről, vagy épp közértről van szó, egyenes út az elhízáshoz. Ha 22-23 fok felett van a szobahőmérséklet, a szervezetnek nem kell energiát fordítania arra, hogy felmelegítse magát.

Megoldás: vedd lejjebb pár fokkal a szabályzót vagy a termosztátot. A hűvösebb környezet aktiválja a barna zsírsejteket, amelyek működésbe lendítik az anyagcserét és javítják a glükóz szenzitivitást. Ha túlságosan megérzed a hirtelen hőmérséklet csökkenést, vedd lejjebb egy fokkal, majd fokozatosan csökkentsd. Meglátod, hamarosan megszokja a szervezeted, és már nem is tűnik majd hidegebbnek.

4. Eldugod a fitnesz gépeid

Te is elrejted a megvásárolt fitnesz gépeid a váratlan vendégek elől? Milyen gyakran toppannak be a látogatók valójában? Ha a pincében vagy az erkélyen tartod a gépeket, az biztos, hogy nem fogsz edzeni rajtuk. Légy őszinte magadhoz, mit választasz: a pókhálós, poros taposógépet vagy a kényelmes kanapét a tévé előtt?

Megoldás: tartsd a súlyzókat és a taposógépet a tévé előtt. A nagyobb gépeket, amilyen a szobabicikli is, tedd egy üres helyre az ablak elé, ahol szívesen pattansz majd fel rá tekerni.

5. Az étkészleted hatalmas darabokból áll

A tányérjaid olyan nagyok, mint egy tál a svédasztalról, a poharaid öblösek, a tálkáid pedig olyanok, akár egy vályú? A hatalmas tálalók sajnos könnyen rászednek, mivel ösztönösen tele akarod pakolni őket. Egy kutatás során kiderült, hogy a hatalmas tálat mindenki teleönti müzlivel, aminek eredményeként 44%-kal többet eszik, mint amennyit eredetileg tervezett.

Megoldás: hogy jelentősen csökkentsd az elfogyasztott adagokat, ne vásárolj túl nagy tányérokat és tálakat. Evvel az egyszerű trükkel rengeteg kalóriát spórolhatsz meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X