Főoldal > DIÉTA > Kedvenc sportcsapatod veresége miatt hízhatsz is!

Kedvenc sportcsapatod veresége miatt hízhatsz is!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Eddig biztosan eszedbe se jutott, de ha veszít a kedvenc csapatod, az nemcsak nekik rossz hír, hanem az alakodnak is.

Ha te és/vagy a párod minden meccs alkalmával a tévé előtt szurkoltok kedvenceiteknek, arra kényszerülhettek, hogy az övet egy-két lyukkal lazábbra kell csatolni másnap reggelente, a Psychological Science frissen megjelent kutatása szerint.

NFL szezon után 726 amerikai foci drukkert vizsgáltak, akik 16%-kal több telített zsírsavat fogyasztottak és megdöbbentően több kalóriát vittek be a szervezetükbe a következő napon, miután kedvenceik elvesztették a mérkőzést. A hatás még rosszabb volt azokban a vizsgált városokban, mint New York, Boston és Chicago, ahol különösen fanatikus NFL drukkerek laknak. Az ő telített zsírsav bevitelük a vereséget követő nap több mint 28%-kal növekedett.

Ennek az oka elég nyilvánvaló: a kutatók a mértéktelen evést annak tulajdonítják, hogy egy-egy vereséget a szurkolók személyes támadásként élnek meg, így szükségük van arra, hogy ételekből pótolják az elvesztett boldogságérzetet. „A legtöbb szurkoló számára a kedvenc csapata az identitása részévé válik”- mondja Yann Cornil, a kutatás vezetője. – „Ha a csapatod veszít, az önmagadat is veszélyezteti. Amikor fenyegetés éri az identitást, egészségtelen ételek fogyasztásával próbáljuk kompenzálni.”

meccs2.jpg ()Szerencsére a másnapi hízást elkerülheted anélkül is, hogy teljesen száműznéd a chipset és a gyorséttermi menüt. Az alakodon mindez biztosan segítene, de a belső egyensúlyt sajnos nem billenti helyre. A szóban forgó kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogyha a csapat veresége után az életük más területeit megerősítették, az 157 francia focirajongónak segített elkerülni a hízást, sőt egyenesen egészségesebb ételeket is választottak.

Ha a család kedvenc csapata nem hozza a legjobb formáját, tudasd a férjeddel (vagy akár magaddal is), hogy emiatt több kiló is felszaladhat rátok, és definiáljátok magatokat másként, mint mondjuk a Fradi szurkolói. Sikeres orvosok vagy épp szülők vagytok? Mindezt ilyenkor tudatosítani kell magatokban. „Tudatosítsd, hogy más értékek is rejlenek benned, gondolj rájuk vagy akár írd le őket”- magyarázza a kutató, Yann Cornil. – „Ez segít, hogy a vereség ne taglózzon le teljesen, hiszen sokkal több vagy, mint egy futballszurkoló. Rengeteg értéke van mindenkinek.”

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X