Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél több almát

Ezért egyél minél több almát

almadiétaétkezésfogyásrecepttáplálkozás
0

Írta:

Az alma táplálkozásunk szerves részét képezi, vagy legalábbis azt kellene, hogy képezze. Ezt az egészséges, nálunk könnyen termő, nem drága gyümölcsöt már a távoli múltban is a gyógynövények közé sorolták.

Az őszi-téli időszakban, amikor nem bővelkedik a piac változatos gyümölcsökben, az alma akkor is megtalálható.

Az alma remek C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak. A savaknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, valamint az agy működésére. Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül, az alma jó a fejfájásra, fáradtság ellen, asztmás megbetegedések esetén, illetve elengedhetetlen része minden diétának, fogyókúrának. Kalóriában szegény, rostban igen gazdag gyümölcs.

De nem csak nyersen érdemes fogyasztani. A konyha kiváló „tartozéka”, a szakácskönyvek bővelkednek az almás ételek receptjeivel.

Diós-joghurtos almasaláta
Hozzávalók:
50 dkg alma
2 dl natúr joghurt
1 evőkanál méz
1 marék mazsola
2 evőkanál durvára vágott dió
kevés langyos tej

Elkészítés: A mazsolát áztasd be langyos tejbe. A diót vágd durvára, majd egy serpenyőben kissé pirítsd meg. Az almát hámozd meg, vedd ki a magházát, és vágd vékony szeletekre. A joghurtot a mézzel turmixold össze, majd az előzőleg tálba tett almával, lecsöpögtetett mazsolával és dióval jól keverd össze. A tetejét a maradék pörkölt dióval szórd meg, és lehet máris fogyasztani.

33943205 - grated apple with tool stainless on wood table

Almás-zabpelyhes muffin
Hozzávalók:
12 darabhoz:
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál simaliszt
5-6 evőkanál zabpehely
1 teáskanál sütőpor
2 kisebb alma pucolva, szeletelve

Elkészítés: A tojásokat keverd habosra a cukrokkal és a fahéjjal. Add hozzá a vajat, az előre elvegyített száraz hozzávalókat, és az almaszeleteket. Keverd össze, majd az így kapott masszát kanalazd a muffin formába. 180 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sül. A tetejét is díszítheted friss almával, vagy megszórhatod fahéjjal.

Almakrémleves
Hozzávalók:
4-5 nagyobb alma
10-12 szem szegfűszeg
1 nagyobb darabka fahéj
2 csipet só
méz
1,5 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tejföl

Elkészítés: Az almákat hámozd meg, vágd cikkekre és egy lábasba öntsd fel vízzel. A fűszerekkel főzd össze, majd sóval és mézzel ízesítsd! Ezután az almákat vedd ki, és botmixerrel pépesítsd el. A tejfölt a liszttel keverd ki, majd mehet a leveshez. Nem árt, ha hűlni hagyod, akkor az igazi, ha az elfogyasztás pillanatában a leves langyos.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X