Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél több almát

Ezért egyél minél több almát

almadiétaétkezésfogyásrecepttáplálkozás
0

Írta:

Az alma táplálkozásunk szerves részét képezi, vagy legalábbis azt kellene, hogy képezze. Ezt az egészséges, nálunk könnyen termő, nem drága gyümölcsöt már a távoli múltban is a gyógynövények közé sorolták.

Az őszi-téli időszakban, amikor nem bővelkedik a piac változatos gyümölcsökben, az alma akkor is megtalálható.

Az alma remek C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak. A savaknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, valamint az agy működésére. Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül, az alma jó a fejfájásra, fáradtság ellen, asztmás megbetegedések esetén, illetve elengedhetetlen része minden diétának, fogyókúrának. Kalóriában szegény, rostban igen gazdag gyümölcs.

De nem csak nyersen érdemes fogyasztani. A konyha kiváló „tartozéka”, a szakácskönyvek bővelkednek az almás ételek receptjeivel.

Diós-joghurtos almasaláta
Hozzávalók:
50 dkg alma
2 dl natúr joghurt
1 evőkanál méz
1 marék mazsola
2 evőkanál durvára vágott dió
kevés langyos tej

Elkészítés: A mazsolát áztasd be langyos tejbe. A diót vágd durvára, majd egy serpenyőben kissé pirítsd meg. Az almát hámozd meg, vedd ki a magházát, és vágd vékony szeletekre. A joghurtot a mézzel turmixold össze, majd az előzőleg tálba tett almával, lecsöpögtetett mazsolával és dióval jól keverd össze. A tetejét a maradék pörkölt dióval szórd meg, és lehet máris fogyasztani.

33943205 - grated apple with tool stainless on wood table

Almás-zabpelyhes muffin
Hozzávalók:
12 darabhoz:
2 tojás
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál simaliszt
5-6 evőkanál zabpehely
1 teáskanál sütőpor
2 kisebb alma pucolva, szeletelve

Elkészítés: A tojásokat keverd habosra a cukrokkal és a fahéjjal. Add hozzá a vajat, az előre elvegyített száraz hozzávalókat, és az almaszeleteket. Keverd össze, majd az így kapott masszát kanalazd a muffin formába. 180 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sül. A tetejét is díszítheted friss almával, vagy megszórhatod fahéjjal.

Almakrémleves
Hozzávalók:
4-5 nagyobb alma
10-12 szem szegfűszeg
1 nagyobb darabka fahéj
2 csipet só
méz
1,5 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tejföl

Elkészítés: Az almákat hámozd meg, vágd cikkekre és egy lábasba öntsd fel vízzel. A fűszerekkel főzd össze, majd sóval és mézzel ízesítsd! Ezután az almákat vedd ki, és botmixerrel pépesítsd el. A tejfölt a liszttel keverd ki, majd mehet a leveshez. Nem árt, ha hűlni hagyod, akkor az igazi, ha az elfogyasztás pillanatában a leves langyos.


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X