Főoldal > DIÉTA > 5 páratlan trükk, hogy beinduljon a kalóriaégetés

5 páratlan trükk, hogy beinduljon a kalóriaégetés

edzésegészségfitneszkalóriamozgás
0

Írta:

Léteznek olyan tudományosan igazolt trükkök, melyek segítenek mégtöbb kalóriát elégetni. Ne aggódj, ha nem vagy gyakorlott edzőterembe járó, az alábbi egyszerű trükkök akkor is segíteni fognak a fogyás felgyorsításában és az izmaid formálásában.

A legjobb az egészben, hogy tippjeink beindítják a lassuló anyagcserét, így akkor is extra mennyiségű kalóriát tudsz elégetni, ha épp alszol.

1. Hűtsd le hideg vízzel

Hűtsd le magad edzés előtt hideg vízzel, hogy jobban égesd a zsírt.

A frissen hűtőből kivett hideg vizes üveg erőt adhat az edzéshez egy brit tanulmány szerint. Azok a sportolók, akik hűtött vizet ittak, ami kb. 4-5 fokos volt, mintegy 25%-kal hosszabb ideig dolgoztak és könnyebben végezték el a gyakorlatokat azoknál, akik mennyiségre ugyanannyit ittak, de melegebb vízből. Akár bent, akár kint edzel, a hűtött vízet edzés előtt és közben kortyolgatva segít megőrizni a szervezet alacsony testhőmérsékletét, és az energiaszint maximális kalóriát éget. 

2. Lengesd a karjaidat

A legjobb sétálási forma.

Zsírégető edzésként sétálj, de közben figyelj oda, hogy karlendítés közben hajlítsd a könyököd 90 fokban és intenzíven emelgesd a karod, ahogy haladsz előre. Ez nem csak, hogy automatikusan felgyorsítja a tempót, de segít elégetni akár 15%-kal több kalóriát minden alkalommal, amikor edzel.

A helyes karlengetésért: A lengés írjon le körívet a deréktól a mellkasig. A hüvelykujjadnak meg kellene érintenie a derekad, amint a könyököd hátramegy. Ugyancsak győződj meg arról, hogy tartod a könyököd, és ne hagyd, hogy a kezeid keresztezzék egymást a mellkasod előtt. A túl sok kalimpáló mozgás lassítja a tempód.

egess2.jpg ()

3. Zene a fülbe

Harcolj a lanyhuló energia ellen zenével.

Állíts össze a kedvenc számaidből tracklistát és meglátod, 20%-kal hosszabb ideig bírod majd a strapát, ráadásul több kalóriát tudsz elégetni is egy nyugat londoni egyetem tanulmánya szerint. A zene által legyőzöd a fáradtságot, életerővel töltődsz fel amellett, hogy a pörgös ritmus segít a lépéstartásban, a mozgás szinkronizálásában mondja a tanulmány szerzője dr. Costas Karageorghis.

4. Ne spórolj a súlyokkal

A fogyás nem izomépítés, spékeld meg egy kis súlyemeléssel.

A valódi kalóriaégetés alapja nem a gyakorlatok ismétlésszáma, hanem a súlyzók tömege. Azoknál, akik súlyzós gyakorlatokat végeztek azonos nagyságú súlyokkal (mint amilyen az 5 kilós súllyal végzett 10-es széria vagy a 10 kilóval végzett 5-ös széria), mintegy 25%-kal több kalóriát égettek azok, akik nehezebb súlyokkal dolgoztak. „A nehéz súlyok segítik a még több fehérje lebontását az izomban, így a szervezet nagyobb energiát használ fel a helyreállításra és a pótlásra – így sovány izomszövet épül” – mondja a Furman Egyetemről dr. Anthony Caterisano.

Bónusz: A nehéz súlyokkal való edzésnek köszönhetően, még a mindössze 3-6 ismétléssel növelt gyakorlatok esetében is, emelkedik az alvás alatti anyagcsere – az elégetett kalóriák száma egyik napról a másikra közel 8%-kal nőhet. Ez elég ahhoz, hogy körülbelül 2,5 kilót fogyj egy év alatt, akkor is, ha semmi mást nem csinálsz! Fogyaszd és feszesítsd a problémás területeket ezekkel a szupergyors alakformáló gyakorlatokkal.

5. Titok: a körforgás

Ne vesztegesd az időd várakozással.

Ahelyett, hogy 2-3 széria egyszerű gyakorlatsort csinálnál végig külön-külön, csináld körforgásban: egy széria teljesítése után azonnal fogj hozzá a másik gyakorlathoz, körforgásban ismételve 2-szer, 3-szor. A kutatók összehasonlították a hagyományos erőedzést (6 gyakorlatból álló 3 széria, közte két perces szünetekkel) és a körforgásban végzettett (6 gyakorlatból álló sor 3-szor végezve, 30 másodperces pihenőkkel). Kiderült, hogy a körforgáson alapuló edzés közel kétszer annyi kalóriát éget, mint a normál-típusú. „Ennek oka, hogy a pulzusszám hosszabb ideig megemelkedett marad a körforgásban végzett edzés után, így tulajdonképpen folytatódik a zsírégetés, mintha még mindig edzenél” – mondja dr. Anthony Caterisano.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X