Főoldal > DIÉTA > A gluténmentes élelmiszerekben titkolt allergén található!

A gluténmentes élelmiszerekben titkolt allergén található!

allergiacöliákiadiétaérzékenységétkezésfogyásgasztrogluténgluténmentestáplálkozás
0

Írta:

Nem hallottál még a lupinról? Ne aggódj, nem vagy egyedül, sőt bevalljuk, idáig mi sem!

Nemrégi viszont Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) figyelmeztetést adott ki erre a hüvelyesre. A lupin, vagy más néven farkasbab, ugyanis allergiás reakciókat okozhat: nehézlégzést, asztmát, de akár drasztikus vérnyomásesést is, ami anafilaxiás sokkot is eredményezhet. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknél már fennáll allergia más hüvelyesekkel, mint például a földimogyoróval szemben.

Ez a hír azért sokkoló, mert a lupin egyre több élelmiszerben bukkan fel, köszönhetően a gluténmentes termékek egyre szélesebb választékának. A farkasbab ugyanis nagyszerűen helyettesíti a glutént tartalmazó liszteket. A legnagyobb problémát az FDA orvos tanácsadója, Stefano Luccioli abban látja, hogy az emberek nem is hallottak még róla, így azt sem tudják, milyen káros hatásai lehetnek.

Ha allergiás vagy a mogyoróra, azért ne pánikolj be, de tudd, hogy a veszélyeztetettek között vagy. Azt tanácsoljuk, mindig körültekintően olvasd el az élelmiszereken található összetevőket. A gyártóknak ugyanis törvényi szabályozás szerint fel kell tüntetniük a lupin vagy a lupine szót a termékeiken.

Nem vagy allergiás? Ennek ellenére jobb, ha tudod, mi van az ételben, amit elfogyasztasz, és arról is van információd, hogy az egyes összetevők milyen reakciókat válthatnak ki (kiütést, szájduzzanatot, hányást, nehézlégzést stb.), hiszen az ételallergia életünk bármely szakaszában kialakulhat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X