Főoldal > DIÉTA > Ülj le, hogy fogyj?

Ülj le, hogy fogyj?

egészségfitneszmozgás
0

Írta:

Mi lenne, ha növelni tudnád az energiaszintedet, miközben szépen lassan kockásodna a hasad, megerősödne a hátad és javulna a rugalmasságod is – mindezt, napi néhány perc alatt anélkül, hogy felállnál a székről?

Nos, ezt ígéri a Gyrokinesis, amely olyan ülő edzés, amely kombinálja a mélyizmok erősítését a Pilates-ből, a rugalmasságot a jógából, az eleganciát a táncból, a tökéletes ellazulást az úszásból, és az energiaszint emelését a tai chi-ből. Mindezt dinamikus mozdulatokkal ötvözve.   

„A legtöbb gyakorlattípustól eltérően, amelyek a szokásos előre-hátra mozdulatokra vagy az egyik oldalról a másikra történő egyenletes mozgásra épülnek, a Gyrokinesis a gerincmozdulatok hét természetes elemére, így a homorítás-domborításra, az oldalirányú csavarásokra, valamint a körkörös mozgásra és az összes ízület módszeres átmozgatására épül. Ez a több mint három dimenziójú mozgásforma magában foglalja a spirális és körkörös mozdulatokat több izmot megcélozva, beleértve a legmélyebb hasi izmokat is, miközben az ízületek is a szokásosnál nagyobb tartományban mozognak, a légzésre összpontosítás pedig táplálja a testet és fokozza a mozgás hatékonyságát” – magyarázza Justine Bernard, DPT, washingtoni fizikoterapeuta.

Teljes alakformálás

Azt régebben is mindenki megtapasztalhatta, hogy a súlyfölösleget le tudja táncolni és közben még a stresszt is eltűnteti a boogie. A Gyrokinesis ehhez képest hozott újítást az 1970-es években, amikor Juliu Horvath, román balett-táncos, aki a hivatásos táncosként szerzett krónikus betegségeit mozgással akarta meggyógyítani, éveket szentelt az emberi szervezet működésének megértésére. Kísérletei hatásosnak bizonyultak, ugyanis teljesen felépült, sőt, ösztönzést kapott egy olyan újszerű mozgásrendszer megalkotására, amely segíti az egészség és a jó közérzet fenntartását. Ennek köszönhető az is, hogy míg tíz évvel ezelőtt csupán 175 stúdió volt az egész világon, ahol gyakorolták a Gyrokinesist, addig ma több mint 2000. Az oktatók száma pedig 6200-re ugrott.

6bfbebb94d4a8091f83d2385ebe20a6b.jpg ()

A Gyrokinesis a folyamatos mozgásra épül. Ahelyett, hogy hosszan kitartaná az egyes testhelyzeteket, megfelelő légzés segítségével gördülékeny és harmonikus mozdulatokkal kapcsolja össze a pozíciókat. A gyakorlatok így inkább a tánchoz és az úszáshoz hasonlítanak, nem pedig a hagyományos jógához, ami ráadásul megkövetel bizonyos erőnlétet és rugalmasságot.

Ezeket a gyakorlatsorokat széken ülve vagy kanapén is végezheted, ráadásul mivel előképzettség sem szükséges hozzá, így bárkinek tökéletes edzést biztosít úgy, hogy közben kecses, elegáns, könnyed mozgásra szoktat, míg a gyakorlatok segítségével megnyújtja, karcsúbbá, erősebbé és hajlékonyabbá teszi a testet. A Gyrokinesis módszertanára épülő gyakorlatok megerősítik és újratanítják testünket, hogy mozgásunk gördülékeny, könnyed és energikus legyen, növelve a pulzusszámot és segítve a légzést azáltal, hogy több energetizáló oxigént vesz fel a szervezet. „A reggel végzett gyakorlatok elég lendületet adnak ahhoz, hogy több órán át energiával telt legyek” – állítja Avery Brandon, 41 éves New York-i nő, aki már tesztelte a 15 perces rutin gyakorlatsort.

A Gyrokinesis három sorozatból álló gyakorlatsora végezhető egyszerre, vagy akár elosztva a nap folyamán, amikor épp felüdülésre vágyunk. Segít kiegyenesíteni a gerincoszlopot és csökkenteni a derék- és hátfájást mindössze két hét alatt. A Gyrokinesis önszabályozóvá tesz, mert gyakorlásakor aktívan nyújtunk-nyújtózkodunk, és erősítjük a gerincet támasztó izmokat. Épp ezért ez az edzésforma különösen hasznos az ülőmunkát végzőknek, hiszen az egész napi ülés, a számítógép feletti görnyedés hatására kezdenek elcsökevényesedni. Ezzel a módszerrel megtanulhatjuk, hogyan üljünk egyenesen, mert megnyújt minket, és teret hoz létre az ízületek között.

Íme egy kis ízelítő:

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X