Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy ne vidd túlzásba az evést

5 tuti tipp, hogy ne vidd túlzásba az evést

diétaétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Te is hajlamos vagy mindent felfalni a tányérodon, holott már régen jóllaktál? Az ember társaságban vagy éppen a TV előtt nem mindig veszi észre, mikor már tele a hasa, így tovább gyűri magába a felesleges falatokat.

Íme 5 tipp, hogyan veheted elejét a túlevésnek, mellyel jelentős kalóriamennyiséget is megspórolhatsz.

1. Tedd le a villát!

Étkezésnél már automatikusan lapátoljuk magunkba az ételt, holott, ha letennénk a villát, és megállnánk picit, könnyebben oda tudnánk figyelni, hogy hányadán állunk is az evéssel. A legtöbbször még azután is eszünk, miután már jóllaktunk, pusztán, mert gusztusos az étel, de voltaképp ezeket a falatokat már csak a szemünk kívánja. Állj, hát meg étkezésközben, tedd le a villát, és figyeld, hogy csakugyan éhes vagy-e még, vagy már csak megszokásból eszel.

2. Felezd meg az adagod!

Mi tagadás, nagyon jól mutat egy hatalmas adag kaja a tányéron, de erre a mennyiségre nincs szükségünk. Ráadásul inkább tömjük magunkat pukkadásig, mintsem otthagyjuk az ételt a tányéron. Legközelebb felezd meg az ebédadagot, és meg fogsz lepődni, hogy ez is bőven elég ahhoz, hogy jóllakj.

tuleves2.jpg ()

3. Lassíts!

Mielőtt nekilátnál enni, szemrevételezd, szagold meg az ételt, és mikor nekilátsz, akkor is figyelj a falat ízére, állagára. Ha az evésre koncentrálsz, sokkal jobban tudsz a tested jelzéseire is figyelni, így könnyebben észreveszed, ha már jóllaktál.

4. Kapcsold ki a TV-t!

Mikor leülünk a TV elé étkezni, akár 14%-kal több ételt is magunkhoz veszünk, mivel a képernyő eltereli a figyelmünket. Kapcsold ki a készüléket, amikor enni készülsz, és csak az étkezésre és magadra figyelj ekkor. Jóval élvezetesebb lesz az evés, viszont nem fogod túlenni magad.

5. Igyál evés előtt!

Az emberek sokszor összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, és akkor is esznek, mikor folyadékra lenne szükségük. Ezért hajts le minden étkezés előtt egy pohár vizet, így tuti nem leszel szomjas, ráadásul nem üres gyomorral fogsz nekiesni az ételnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X