Főoldal > DIÉTA > A diétázók 5 leggyakoribb hazugsága

A diétázók 5 leggyakoribb hazugsága

diétaétkezésfogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Neked melyik kifogás ismerős?

„Eszem, ha éhes vagyok, és abbahagyom, amikor jóllaktam”

A túlsúllyal küzdőknél (ha csak nem szervi ok áll a háttérben) az esetek nagy részében lelki indokokra vezethető vissza a habzsolás. Ez azt jelenti, hogy ha tudatosul benned, ha nem, valószínűleg akkor is eszel, amikor már csöppet sem vagy éhes – pusztán időtöltésből.

Alternatíva: Vizsgáld meg, miért érzed úgy, hogy be kell falnod egy egész tortát ahelyett, hogy csak egy szeletet ennél. Vidámabb leszel tőle? Kevésbé fáradt? Erre más mód is van, ami kevésbé egészségtelen: sétálj egyet vagy menj el futni, úszni, esetleg táncolj egy hatalmasat – frissítsd fel a vérkeringésed, és így a hangulatod is megjavul. Ha viszont a „bánatevés” rendszeres, legjobb, ha szakemberhez fordulsz!

„Nem szoktam sokat inni”

Nana, fújjon csak bele ebbe a szondába, kisasszony! Amikor az ember egy diéta közepén van, hajlamos elcsábulni, hogy kicsit kieressze a gőzt. Pedig tudtad, hogy némelyik alkoholfajta a csokinál is jobban hizlal?

Alternatíva: Ne tartóztasd meg magad egész héten, hogy aztán szombat este kirúgj a hámból, mert ezzel többet ártasz, mint használsz. Napi egy pohár vörösbor jót tesz az emésztésednek és a vérkeringésednek, és hétvégén nem érzed majd úgy, hogy mindenáron be kell hoznod az egész heti absztinenciát.

carrie2.jpg ()

„Egészségesen eszem…legtöbbször”

Kérdés, mit jelent a „legtöbbször”…ha egész nap párolt zöldségen élsz, aztán este betolsz egy nagy adag somlói galuskát, azt nem igazán lehet egészségesnek nevezni.

Alternatíva: Oké, az egészséges ételek nem olyan finomak, mint a bűnös falatok…várj csak, biztos vagy benne? Az internet számos gasztrobloggere (például Vrábel Kriszta és Mautner Zsófi) csak arra vár, hogy ezt megcáfolja neked. Meríts ötleteket, és élj egész nap egészségesen!

„5 vagy 6 kicsi adagot eszem naponta”

A kulcsszó itt a „kicsi”…nem, két hamburger nem számít annak. Valószínűleg észre sem veszed, hogy napi többször normál adagnyi ételt eszel meg, pedig ezzel nem árt vigyázni.

Alternatíva: A kalóriatáblázat jól jöhet ilyenkor. Ha mondjuk napi 1600 kcal-t tervezel elfogyasztani, akkor egyél 4-szer, mindig 400 kalóriát és ne többet. Tudjuk, hogy nem jó mindig számolgatni, de néha sajnos muszáj.

„Ehetek többet, mert úgyis ledolgozom”

Na igen, csak sajnos az előbbi nincs mindig arányban az utóbbival. Az egészséges táplálkozásnak  elengedhetetlen kiegészítője a mozgás, és ez fordítva is igaz. A zsírt és a cukrot pedig a legnehezebb ledolgozni…

Alternatíva: A diétázónak az evés jutalom – jutalmazd is meg magad, de trükkösen. A napi diétás menüd mellé az edzés napjain lecsúszhat mondjuk két gombóc vizes fagyi, egy gyümölcsös limonádé vagy egy étcsokis mousse. Így jutalmad is van, és nem is habzsolod túl magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X