Főoldal > DIÉTA > A sikeres méregtelenítés top 9 hozzávalója

A sikeres méregtelenítés top 9 hozzávalója

diétaegészségméregtelenítés
0

Írta:

Gondoltad vagy sem, létezik néhány egyszerűen beszerezhető növény, mely nagymértékben segíti a szervezet méregtelenítését. Összeállítottuk a legeredményesebb méregtelenítő zöldségek és gyümölcsök listáját, hogy ezzel is megkönnyítsük a sikeres diétád.

 

1. Áfonya

Ezek az apró kis bogyók dúskálnak az antocián nevű erős antioxidánsban, ami segít a káros UV-sugarak és a stressz által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben.  Mivel ezt a kiváló antioxidáns tulajdonságát feldolgozás és elfogyasztás után is megtartja, mindenféle formában ajánlott fogyasztani.

2. Gyömbér

Ez a csodafűszer tisztít és gyógyít, az egyik legjobb emésztésserkentő növényünk, amely kiváló keringésfokozó hatással bír. Az ereje a gumójában van, közvetlenül a héja alatt található a legtöbb vitamin. Ezért lehetőleg vagy igen vékonyan hámozd meg, vagy csak dörzsöld meg jó alaposan mosás közben, és már használhatod is.

3. Citrom

A citrom is remek méregtelenítő. A reggelente lehetőleg cukor nélkül fogyasztott limonádé nemcsak felüdít, de magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, amellett, hogy nyákoldó, természetes fertőtlenítő és antibakteriális hatású. A citrom segít a szervezetben felgyülemlett ásványi sók feloldásában, eltávolításában, így kiváló vértisztításra, ízületi gyulladásokra, epe- és vesekőhomokra, valamint magas vérnyomásra is. A méregtelenítést egyébként azzal is elősegíti, hogy serkenti a vese működését és az emésztést, emellett jó gyomor- és béltisztító hatású is.

4. Mangó

Gondoltad volna, hogy csupán egy csésze szeletelt mangó tartalmazza a háromnegyedét a napi C-vitamin szükségletednek? Rosttartalma pedig segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét is.  

mango2.jpg ()

5. Narancs

Egy narancs elfogyasztásával több mint 100 százalékát biztosítod a napi C-vitamin szükségletednek. A citromhoz hasonlóan ez a gyümölcs is sok limonoidot tartalmaz, mely segít aktiválni a szervezet méregtelenítő eljárását. A héj alatti gerezdeket összekötő hártyák bioflavonoidjai pedig fontos antioxidánsok, melyek fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

6. Petrezselyem

Isteni vizelethajtó hatása van, épp ezért elengedhetetlen része a méregtelenítő diétáknak. Sőt, segít a méreganyagok vizeletbeli kiválasztásában is. 

7. Borsmenta

Több mint szuper leheletfrissítő, hiszen a borsmenta úgy működik, mint egy természetes étvágycsökkentő és baktériumölő, amely elpusztítja az ételekben lévő gombákat és növeli a teltségérzetedet.    

8. Gránátalma

A gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek, valamint gátolhatja a vastagbélrák előfordulását azzal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabadgyököket.

9. Kakukkfű

Több mint egy egyszerű fűszernövény, hiszen a kakukkfű erőteljes baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatású. Serkenti az emésztést és fokozza az emésztőnedvek termelődését.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X