Főoldal > DIÉTA > Így maradj vékony egész életedben!

Így maradj vékony egész életedben!

adagdiétamegérzésmozgásvékony
0

Írta:

Amikor komolyan belevágsz egy fogyókúrába, azt általában nem tervezed néhány hónapnál hosszabb időtartamra? Ezzel az a fő probléma, hogy sokan a diéta felfüggesztése után fél éven belül visszaszedik a leadott súlyt. Ha soha többé nem akarsz diétázni, akkor eláruljuk, hogyan maradj vékony egész életedben.

 

Ne gondolj a diéta befejezésére!

Észrevetted már, hogy amikor elkezded a diétát attól a pillanattól kezdve várod a befejezést, ami után végre azt eheted, ihatod, amit igazán szeretsz? Ideje, hogy változtass a gondolkodásodon! Mostantól kezdve összpontosíts az egészséges ugyanakkor élvezhető táplálkozási szokásokra, amelyeket viszont egész hátra lévő életedben kövess! Ha már elérted az álomsúlyt, mindig legyen valami kéznél, ami arra emlékeztet, milyen messzire jutottál el. Ez lehet például egy fotó a korábbi, súlyosabb önmagadról, ami mindig motiválni fog az egészséges életstílus fenntartására.

Figyelj az adagokra!

Egy konkrét diétás terv mellett nyilván visszaszorítod az adagok nagyságát, de ha ez véget ér, az extra adag krumpli, rágcsálnivaló és a plusz néhány pohár bor szép lassan visszakúszik a mindennapokba. A mérőedény és a konyhai mérleg helyett inkább figyeld meg, hogy az egyes ételek mekkora helyet foglalnak el a tányéron. Képzeletben oszd fel a tányért negyedekre: az egyik negyeden a protein helyezkedjen el, másikon finomítatlan szénhidrátok (barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta), a fennmaradó részre pedig zöldség kerüljön. Először a zöldséget szervírozd, csak azután jöjjön a szénhidrát és a fehérje – így visszaszoríthatod a kalóriadús ételek jelenlétét a tányéron.

vekony2.jpg ()

Ne gondold, hogy az egészséges harapnivalókban kevés a kalória!

Noha, önmagában véve jó ötlet az egészséges táplálkozásra fókuszálni a kalóriaszámlálás helyett, de ne fogyaszd ész nélkül az alacsony kalóriájú finomságokat. A legtöbben szénhidrátokban gazdag étrendet követnek és ezért híznak, pedig még az egészséges szénhidrátok is szép számú pluszkalóriát eredményeznek. Egy evőkanál főtt barna rizs kb. 30 kalóriát tartalmaz; hat evőkanálnyi ebből már 180 kalóriával toldja meg a napi beviteled.

Hallgass a megérzéseidre!

Ha épp fogyózol, nagyjából tisztában vagy vele, mennyi az a kalóriamennyiség, ami még vállalható a szigorú szabályok mellett, de amikor befejezed, nehéz eldönteni, hogy amit megeszel, az soknak minősül vagy épp nem. Mind ismerjük az örök érvényű szabályt miszerint akkor együnk, amikor tényleg éhesek vagyunk – ezt persze nem mindig könnyű kivitelezni. Azt is gyakran tanácsolják a szakértők, hogy szánjunk elegendő időt az evésre, lassan rágjuk meg az ételt, élvezzünk minden egyes falatot. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, hiszen így még idejében elejét vehetjük a túlevésnek, hamarabb jóllakunk kevesebb ételtől is.

Mozogj!

A felesleg ledobásának legbiztosabb módszere a sok mozgásban rejlik, de mozgással azt is megelőzheted, hogy a kilók visszaszaladjanak. Nem kell órákat az edzőteremben izzadnod, inkább találd meg azt a sportot vagy akár táncstílust, edzésformát, amelyet a barátnőiddel együtt élvezhetsz, és amelyet képes vagy hosszú távon is gyakorolni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X