Főoldal > DIÉTA > Nem számít, mennyit eszel – és ez most tényleg nem vicc!

Nem számít, mennyit eszel – és ez most tényleg nem vicc!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Tényleg nem a mennyiség a lényeg? Eláruljuk a titkot!

Napi ötször kicsit – vagy mégsem?

Megszokhattuk már, hogy azok a cikkek, amelyek úgy kezdődnek: „brit tudósok szerint…”, általában valami vicces vagy teljesen haszontalan kutatási eredményt taglalnak, ám ezúttal más a helyzet: a szigetvilágból most olyan hír érkezett, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Warwicki Egyetem szakértői ugyanis megállapították, hogy diétázáskor felesleges a hírhedt „napi ötször kicsit”-szabályt követnünk. Dr. Milan Kumar kutatásvezető azt nyilatkozta a Medical News Today orvosi szaklapnak, hogy naponta elfogyasztott ételeink mennyisége vagy elosztása cseppet sem befolyásolja a kilóink számát. Huh, ez aztán igazán meglepő, nem?

Én és az anyagcserém

A kutatás során 24 nő étkezési szokásait vették górcső alá. A csoportot kettéosztották: az egyik fele naponta ötször evett kevesebbet, a másik pedig mindössze napi kétszer, nagyobb mennyiséget. Az eredmény valóban megdöbbentő volt, mert kiderült, hogy az anyagcsere-folyamatok abszolút nem zajlanak kisebb vagy nagyobb intenzitással egyik esetben sem. Fogyni tehát nem lehet azzal, ha sokszor eszel keveset, egyvalamiben azonban a segítségedre lehet: abban, hogy csökkentsd a szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szívroham vagy a diabétesz kockázatát, hiszen a szervezetednek mégiscsak kisebb megterhelés, ha egyszerre kevesebb tápanyagot kell feldolgoznia. Szóval a „napi ötször kicsit”-szabálynak azért még van létjogosultsága, ha nem is azzal kapcsolatban, amire eddig gondoltunk.

salata2.jpg ()

Mi a megoldás?

Megdőlt tehát egy elmélet, ami 1993 óta tartja magát a fogyókúrás világban, ám ha ez nem állja meg a helyét, akkor mit tegyünk, ha fogyni akarunk? A válasz nem igazán kényelmes, viszont annál hasznosabb: bizony, a befutó a kalóriaszámlálás. A fent említett kutatás azért is volt nagyon érdekes, mert a két csoportba tartozó hölgyek ugyanazt a kalóriamennyiséget fogyasztották a kísérlet alatt, különbség azonban nem mutatkozott a súlyukban, így vált egyértelművé, hogy valóban nem az elosztás vagy az adag nagysága számít, hanem a kalóriák száma. Tehát elő a zsebtáblázatoddal, és jegyezd fel szorgalmasan, hány kalóriát fogyasztasz egy étkezés alkalmával, mert a jelek szerint – a rendszeres mozgás és a sok folyadék mellett persze – ez járul hozzá leghatékonyabban a karcsúsodáshoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X