Főoldal > DIÉTA > 4 diétás szabály, amit nem baj, ha megszegsz

4 diétás szabály, amit nem baj, ha megszegsz

diétaétkezésfogyásfogyókúraszabály
0

Írta:

Meglelheted a sikeres fogyás kulcsát, ha figyelmen kívül hagysz néhány túl szigorú táplálkozási irányelvet. A lényeg, hogy úgy lavírozz a megszegett szabályok között, hogy azzal ne sodord végveszélybe a diétád. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

 

1. Ötször egyél egy nap, de keveset

Ennek filozófiája azon alapszik, hogy a rendszeres időközönként elfogyasztott, kis mennyiségű étel normál szinten tartja a vércukrot, felpörgeti az anyagcserét, és az étvágyat is kordában tartja. De néhány tanulmány kapcsolatot vélt felfedezni az elhízás és a napi háromszori étkezésen túlmenő falatozások között, és ezt leginkább a nőknél figyelték meg. Az éhségrohamok nem ejtenek csorbát az akaraterődön, ha a főétkezésekkor rostban gazdag ételeket fogyasztasz – jobban eltelítenek, mint más tápanyagtípusok, és a megemésztésük is több időt vesz igénybe. 21-25 grammnyi mennyiséget célozz be naponta, reggel kezdj magas rosttartalmú gabonapehellyel, ezt öntsd nyakon alacsony zsírtartalmú tejjel és jöhet mellé egy kis gyümölcs is. Ebédre és vacsorára a tányérod felét töltsd meg rostban bővelkedő zöldségekkel, negyedét szénhidrátokkal, a fennmaradó részt pedig sovány fehérjével.

dietatilt2.jpg ()

2. Kerüld a fehér kenyeret, a rizst és a tésztát!

A szénhidrát-imádókat már jó ideje figyelmeztetik, hogy csínján bánjanak ezen finomított élelmiszerek fogyasztásával, hiszen ezek a vércukorszint hirtelen megugrását okozzák. Viszont nemrégiben napvilágot látott kutatások szerint nem ennyire tragikus a helyzet, sőt! De ez nem jelenti azt, hogy mértéktelenségre adhatjuk a fejünket. A napi ajánlott szénhidrátbevitel 170 gramm körül van, ennek legalább a fele teljes kiőrlésű gabonából származzon. De minden nap engedélyezhetsz magadnak egy szolid adag finomított szénhidrátot, például egy csészényi mennyiségnek megfelelő hagyományos tésztát, ezt bűntudat nélkül majszolhatod el. Ha ettől nem laknál jól, a tésztát párosítsd proteinnel, például egy kevés húsos szósszal, amit sovány pulykahúsból is elkészíthetsz, így biztos, hogy nem leszel éhes.

3. Ne egyél késő este!

Nem az számít, mikor eszel, inkább az nyom sokat a latba, hogy mit és mennyit veszel magadhoz. Van egy elvitathatatlan előnye annak, ha késői időpontra időzíted a vacsorát: így kiküszöbölheted az éjszakai nassolást is, ami miatt leginkább dugába dőlhet a diéta. Az éjjeli dorbézolás egyik elsődleges oka valószínűleg az, hogy mivel ebéd óta nem került rendes étel az asztalodra, meglehetősen éhes vagy. Ha késő délután beiktatsz egy egészséges harapnivalót, nem esel ebbe a csapdába. Tanulmányok szerint a dióban, mandulában lévő egészséges zsírok hosszú időre eltelítenek, és ezekből még útközben is csemegézhetsz. Amikor végre eljutsz odáig, hogy vacsorázol valami könnyűt, legyen akármilyen késő, ülj le az asztalhoz és iktass ki minden zavaró tényezőt!

dietatilt3.jpg ()

4. Felejtsd el a desszert fogalmát!

Néha igen is megérdemelsz egy csekélyke édes kényeztetést, való igaz a cukrászdákban kapható fenséges sütemények igazi kalóriabombák, emellé még hatalmas adagok is társulnak. Épp ezért oszd meg valakivel a sütit, így nem lesz lelkiismeretfurdalásod, és a kilók miatt sem kell aggódnod. Kiváló desszertek lehetnek a különböző szorbetek és csokiba mártott gyümölcsök is, ezek kevesebb kalóriát rejtenek magukban, mégis kielégítik az édesszájúak igényeit.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X