Főoldal > DIÉTA > 8 ok, amiért a szénhidrátok segítenek fogyni

8 ok, amiért a szénhidrátok segítenek fogyni

diétaétkezésfogyásszénhidráttápanyagtáplálkozászsírégetészsírpárna
0

Írta:

Ha megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot juttatsz be táplálkozás során a szervezetedbe, az megfelelően energikus lesz, megkapja a számára szükséges tápanyagokat, te pedig karcsú maradhatsz, sőt, akár fogyhatsz is!

02Amikor a megfelelő szénhidrátról beszélünk, akkor ez alatt ellenálló keményítőt értünk. Az ellenálló, más néven rezisztens keményítők olyan keményítők, amelyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, valamint jó táptalajt biztosítanak a vastagbélben élő mikroflóra számára. Ilyenek az oldhatatlan rostok például.

Kedvező élettani hatásaik miatt a rezisztens keményítők fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban. A magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek kedvező hatással vannak a cukor és zsír anyagcserére, csökkentik a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás, illetve a vastagbél betegségek kialakulásának kockázatát.
A rezisztens keményítő egyes formái a burgonyában (főleg a főtt, majd lehűtött burgonyában), az éretlen banánban, a teljes vagy részleges kiőrlésű búzában és a gabonapelyhekben, illetve müzlifélékben fordulnak elő.

Vizsgálatok szerint az ilyen rezisztens keményítők fogyasztása segít, hogy kevesebbet együnk, ugyanakkor több kalóriát égessünk el, több energiát biztosítanak számunkra, és csökkentik a koleszterinszintet.

Íme, 8 ok, hogy miért fogyassz szénhidrátokat!

1. Szénhidrátokkal vékonyabb lehetsz

Egy friss tanulmány megállapította, hogy a legvékonyabb emberek fogyasztják a legtöbb szénhidrátot, míg a kövérebbek a legkevesebbet. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ember akkor lesz – és marad – a legnagyobb eséllyel vékony, ha a napi teljes kalória-bevitelének 64 százalékát a szénhidrát teszi ki, vagy ha naponta 361 gramm szénhidrátot fogyaszt el. Ez a mennyiség egyenértékű néhány töltött-sült burgonyával. Ezzel szemben a legtöbb szénhidrátszegény diéta mindössze 30 százalékos, 30 grammos szénhidrát bevitelt engedélyez!

2. A szénhidrátok telítenek

A szénhidráttartalmú ételek erősen étvágycsökkentő hatásúak, és eltelítenek. Ezek a tápanyagok lassabban emészthetők, mint más típusú élelmiszerek, így tovább érezheted magad jóllakottnak a fogyasztásuk után. Kutatások szerint az ellenálló keményítőket fogyasztó emberek 10 százalékkal, 150-200 kalóriával kevesebbet fogyasztanak a nap folyamán, mert úgy érzik, hogy kevésbé éhesek, mint azok, akik nem ilyen típusú ételeket ettek.

3. A szénhidrátok megfékezik az éhséget

A kutatók szerint, ha a fogyókúrázók alacsony szénhidráttartalmú diéta helyett nagy mennyiségű rostot és ellenálló keményítőt tartalmazó élelmiszert vesznek magukhoz, két napon belül elmúlik a diétázóknál jellemző sóvárgás! Ennek oka, hogy az ellenálló keményítők és rostok feltöltik őket tápanyagokkal és energiával, valamint lehetővé teszik számukra olyan ételek fogyasztását is, amelyeket egy másfajta diéta nem engedélyezne.

4. A szénhidrátok szabályozzák a vércukorszintet

A megfelelő összetételű szénhidrát fogyasztása az egyik legjobb módja a vércukorszint szabályozásának, valamint a cukorbetegség kordában tartásának. Vizsgálatok szerint azoknak, akik ellenálló keményítőkben gazdag étrendet folytatnak, alacsonyabb a vércukorszintjük, mint másoknak. Remek vércukorszint-szabályozó például a barnarizs, a bab és a kukorica.

53650544 - foods high in carbohydrate on rustic wooden background. top view

5. A szénhidrátok felgyorsítják az anyagcserét

Az ellenálló keményítők gyorsítják a szervezet anyagcseréjét, és természetes zsírégetésre ösztönzik azt. Amikor a rezisztens keményítők az emésztőrendszerben mozognak, olyan zsírsavak szabadulnak fel, amelyek ösztönzik a zsírégetést, különösen hastájékon. Ezek a zsírsavak segítenek megőrizni az izomtömeget, és segítenek a fogyásban is.

6. A szénhidrátok pusztítják a hasi zsírpárnákat

A szénhidrátok fokozzák a hasi zsírból való zsírégetést, méghozzá gyorsabban, mint más élelmiszerek, még akkor is, ha ugyanannyi kalóriát viszünk be belőlük. Kutatások szerint a rezisztens keményítőkben gazdag étrend fokozza a zsírégető enzimek működését, és csökkenti a zsírtároló enzimek aktivitását a szervezetben.

7. A szénhidrátok elégedetté tesznek

A szénhidrátok lassabb felszívódásuk miatt tovább biztosítanak teltségérzetet, így elégedettség érzetet is, mint más tápanyagok. A fogyasztásuk során jóllakottságérzetet termelő hormonok szabadulnak fel a testben, amelyek minimalizálják az éhségérzetet, és a sóvárgást is segítenek megelőzni.

8. A szénhidrátok segítenek, hogy jól érezd magad

Szénhidrátok segítségével fogyni egyszerű, és még boldoggá is tesz, hiszen nem kell olyan ételeket megvonnod magadtól a fogyókúra során, amelyekről más esetben le kellene mondanod. Így csökken a diétázó frusztráltsága, és jobban tud koncentrálni a fogyásra és az egész életére is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X