Főoldal > DIÉTA > Gyors fogyás önsanyargatás nélkül!

Gyors fogyás önsanyargatás nélkül!

életmódétkezésfogyókúrajóllakottságtérfogatdiéta
0

Írta:

A Volumetrics diéta, más néven térfogatdiéta azon az egyszerű elven alapul, hogy mindannyian szeretünk jókat enni, – sokszor kipukkadásig – ám ha megkapjuk a választás jogát, egy idő után sokkal kevesebb ételt kíván a szervezetünk.

A módszer megalkotói Dr. Barbara Rolls és Robert A. Barnett táplálkozáskutatók, akik azt állítják, hogy ez a típusú étkezés más fogyókúrákkal szemben nem kíván extra lemondást vagy koplalást. A térfogatdiéta kulcsa a jóllakottság, olyan alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásával, amelyek nagyobb térfogatot foglalnak el a gyomorban, így növelik a telítettségérzetet.

Trükközz a kalóriákkal!

Minden terméken szerepel a kalóriaérték, egyes élelmiszerek (különösen a zsírok) nagyon magas kalóriatartalmúak, ezzel szemben pl. a víz nullkalóriás. A térfogatnövelő diéta nagymértékben támaszkodik a magas víztartalmú élelmiszerekre, ezért fogyassz olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek 80-90 %-ban vizet tartalmaznak. A fogyókúra során részesítsd előnyben az alacsony zsírtartalmú tejet, tejtermékeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a babot, az alacsony zsírtartalmú halakat és a bőr nélküli szárnyasokat. Kerüld a nagyon magas kalóriatartalmú ételeket: az édességeket, a zsíros sajtokat és húsokat, a cukros üdítőket, az alkoholt illetve a péksüteményeket.

volu2.jpg ()

Mondj búcsút a jojó-effektusnak

A napi 1600 kalóriás diéta lehetővé tesz egy 400 kalóriás reggelit, amihez a legjobb választás a magas fehérjetartalmú joghurt, a friss gyümölcsből készült turmix vagy a tojás. Finom és laktató reggeli egy pohár zsírszegény tej, ami a szervezet számára szükséges kalciummennyiségről is gondoskodik. Kezdd az 500 kalóriás ebédet egy adag forró zöldséglevessel, ami gyorsan eltelíti a gyomrodat, utána ehetsz grillezett húst vagy halat, nagy adag friss és nyers salátával. A szintén 500 kalóriás vacsora lehet gazdag rosttartalmú, teljes kiőrlésű tészta, megpakolva szezonális zöldségekkel. A diéta során napi 200 kalória nassolnivaló is megengedett.

Reformáld meg az életmódodat 

A diéta egyszerűbb követhetősége érdekében vezess táplálkozási naplót, amibe jegyezd fel az egyes ételek kalóriatartalmát illetve azt, hogy melyik nap mit és mikor fogyasztottál. A Volumetrics alkotói a sikerességhez minimum napi 30 perces mozgást és heti egyszeri testsúlykontrollt javasolnak. A módszer egy egészségközpontú, kiegyensúlyozott étrendből álló program, ami a szervezetet kevesebb zsírbevitelre ösztönzi, ennek segítségével Te is könnyedén módosíthatsz az étkezési szokásaidon. Fontos tudnod azonban, hogy ez a diéta nem arra szolgál, hogy pár hét alatt ledobd a súlyfelesleget, ám az előírások pontos betartása hosszabb távon tartós fogyást és jobb közérzetet eredményezhet.

Volumetrics alapszabályok

1. Csak akkor egyél, ha valóban éhes vagy.
2. A víz a diéta kulcsfontosságú része, ezért igyál mindig eleget.
3. Fedezd fel a lassú étkezés nyújtotta kellemes érzést.
4. Ügyelj a termékek minőségére.
5. Lefekvés előtt 3 órával ne terheld meg a gyomrodat.
6. Fogyassz minél több nyers zöldséget, friss gyümölcsöt.
7. A salátákhoz ne használj cukros vagy majonézes önteteket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X