Főoldal > DIÉTA > Így fogyj diétázás nélkül!

Így fogyj diétázás nélkül!

diétaedzésétkezésfogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Ha te sem szeretnél folyton diétázni, de azt sem szeretnéd, hogy a fogyásod megálljon, próbáld ki ezeket a tippeket!

Étkezz változatosan

A változatos étkezés a kulcs az egészséghez. A testednek több mint 40 különböző tápanyagra van szüksége, amelyeknek teljes értékű, vitaminokban gazdag ételekből kell származniuk. Nem jutsz azonban hozzá ezekhez, ha egyoldalúan táplálkozol. A bevitt étel mennyisége a súlyodtól (vagy az ideális súlyodtól) függ.

Ismerd a gyengéidet

Ahhoz, hogy ki tudd javítani a rossz étkezési szokásokat, rá kell jönnöd, hogy egyáltalán mik ezek. Vezess étkezési naplót legalább három napon keresztül, amibe pontosan leírsz minden falatot, amit megeszel (a fogyasztás időpontjával együtt). Meg leszel lepve, amikor kiderül, hogy valójában mennyi vajat teszel a reggeli pirítósra, mennyi majonéz kerül a tonhalsalátádba, vagy éppen mekkora a pite, amit ebéd után gurítasz le.

Egyél, amit kívánsz

Ha minden ételről teljesen le akarsz mondani, amit szeretsz, azzal csak fokozod a kísértést, hogy jól belakmározz belőlük. Csak csökkentsd az adagokat, de ne zárd ki őket teljesen az étrendedből!  Ha imádod az édességeket, egyél, de kevesebbet és ritkábban, mint előtte.

Ügyelj a zsírbevitelre

Ha rendszeresen fogyasztasz magas zsírtartalmú húsokat és zsíros tejet, azáltal már túl sok zsírt viszel be a szervezetedbe. Helyettesítsd a magas zsírtartalmú ételeket alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel és sovány húsokkal.

Egyél gyakran és rendszeresen

Ha éhezteted magad, az idővel olyan szokásokhoz vezet majd, mint amilyen a túlevés, amikor már nem nézed mi mennyire egészséges, csak azt, hogy minél rövidebb időn belül minél nagyobb mennyiségű finomságot tömj magadba.

eves2.jpg ()

Kezdd kisebb változtatásokkal

A drasztikus diétákat nem lehet a végtelenségig tartani, és ha így leadsz pár kilót, szinte biztos, hogy rövid időn belül visszahízod. Éppen ezért első körben próbáld megfékezni a túlzásaidat, kezdd kisebb, fokozatos változtatásokkal, amelyekkel hosszú távon is képes leszel együtt élni. Például szokj rá, hogy minden nap eszel a kedvenc gyümölcsödből.

Étkezz az ideális testsúlyodnak megfelelően

Határozd meg reálisan az ideális testsúlyodat, és egyél ennek megfelelően, figyelembe véve a nemedet, a korodat, magasságodat és edzettségi szintedet (iránymutatásul ajánljuk a BMI-kalkulátort).

Edzés

A hosszú élet titka nem csak az egészséges táplálkozásban és a dohányzásmentes hétköznapokban rejlik: a sport is sarkalatos pontja. Azonban érdemes óvatosan elkezdeni: ha rögtön beleugrasz egy olyan edzésprogramba, ami nehezedre esik, nem valószínű, hogy sokáig kitartasz mellette. Mindig egyeztess az orvosoddal, mielőtt elkezdenél egy új mozgásformát. Ha következetesen tűzöl ki magad elé reális célokat, a befektetett energia idővel látványos eredménnyel jár majd.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X