Főoldal > DIÉTA > Így enyhítsd a sóvárgásod!

Így enyhítsd a sóvárgásod!

cukordiétaédességéhségfogyásfüggőségnassolássóvárgás
0

Írta:

Szeretnél egészségesebben étkezni, de egyszerűen nem tudsz, mert mindig valamilyen édesség, finomság, rácsálnivaló után vágyakozol? A folyamatos sóvárgás legyőzhető, ehhez fogadd meg tippjeinket!

Emlékszel, hogy milyen jó érzés volt, amikor legutoljára egy hatalmasat nevettél? A glutén és a tejtermékek képesek enyhén stimulálni ugyanazokat a receptorokat, amiket a nevetés, így egy kicsivel több endorfin kerül a véráramba attól, amit megettél. Ahogy egy drogosnak elvonási tünetei lehetnek, amikor leáll a szerrel, a glutén, cukor és a tejtermékek megvonása kapcsán is hasonló elvonási tünetek jelentkezhetnek.

A cukor, cukrozott élelmiszerek és finomított szénhidrátok nagyon addiktívek. Az emberek nagy százaléka fejfájást tapasztalt, míg mások fáradtnak, depressziósnak érezték magukat cukor és búzafélék nélkül. Bizonyos esetekben hányinger is fellépett a tej, tejtermékek, cukor és búza elhagyása után 2-2,5 nappal. A tünetek megegyeznek azzal, mint amikor kiiktatod a koffeint az életedből.

Elképzelhető, hogy van olyan ismerősöd, aki megpróbálta elhagyni a fentieket, de 3 nap után tapasztalta a tüneteket és úgy nyilatkozott: „a szervezetemnek szüksége van rá”. Ha kacérkodsz a glutén, cukor, tej elhagyásával, mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy a negatív tünetek csak azért jelentkeznek, mert a szervezet vágyik rá, nem azért, mert valóban szükséges lenne számára.

Ne aggódj, a tünetek gyors elmulasztásának van pár ügyes trükkje:

1. Maradj jól hidratált

A cukor, búza és tejtermékek visszatartják a vizet, ezért az első héten elképzelhető, hogy nagyobb mennyiségű vizet fogsz veszíteni. Ne ijedj meg, csak mindig maradj jól hidratált!

53097099 - woman craving donuts and thinking about eating food

2. Kicsivel jobban sózz meg mindent

A betegek közül páran lábgörcsökre panaszkodtak az első pár napban, de ez nem jelez komoly problémát, csupán azt, hogy kevesebb sót vittél be a szervezetedbe, mint korábban. Próbálj meg egy kicsivel több sót használni, esetleg a nyelved hegyére tegyél egy nagyon kis csipetet. Ha a pékáruk utáni sóvárgásod és a görcsök elmúlnak, a problémát a sóhiány okozta.

3. Maradj nyugodt

Lehetőleg akkor vágj bele a váltásba, ha az életed épp nem nagyon stresszes. Ne közvetlenül egy új munka, új projekt vagy egy szakítás után próbálj meg életmódot váltani, mert nem fog sikerülni. Amikor megkezded glutén, tejtermékek és cukor elhagyását, fontos, hogy kiegyensúlyozott és erős legyél, mert csak akkor fogod tudni legyőzni a kísértést.

4. Mozogj

Az edzés csökkenteni fogja a kívánósságodat, emellett pedig endorfint termel, amitől boldogabb leszel. Mozgás után pedig sokkal egészségesebbnek, fittebbnek és erősebbnek fogod magad érezni, amit nem lesz szíved elrontani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X