Főoldal > DIÉTA > A túlevés okai

A túlevés okai

diétaétvágyhízásnassolástáplálkozástúlevés
0

Írta:

Ha tudod, miért van, könnyebb megelőzni!

Túl sok stressz

Ha nagyon stresszes időszakban vagy (esetleg állandóan jelen van az életedben), az agyad sebesen termelni kezdi a kortizol nevű étvágyhormont, amit csak kellő cukorbevitellel tudsz visszaszorítani. Vagy…

Gyűjts boldogságot!
Tudtad, hogy a nők még a zenére is érzékenyebben reagálnak, mint a férfiak? Szóval elő az iPod-dal, és hallgass valamit, ami feloldja a stresszt (és ezáltal megállítja a kortizol termelődését).

Keresd az okot
Ragadj meg minden lehetőséget, hogy jobban érezd magad: hívd fel egy barátnődet, és ugorjatok el meginni egy kávét, vagy ha senki nincs kéznél, ülj le, és gondold végig, most épp miért szeretnél felfalni egy fél csokitortát. Még jobb, ha pontosan le is írod az érzést: „Magányosnak érzem magam, mert…” A leírt szónak nagy ereje van, megkönnyebbülsz tőle.

Rendszertelen étkezés

Ha egy nap 1000 kcal-nál kevesebbet viszel be, mert rohansz, vagy épp el is felejtesz enni, sajnos kitűnő terepet biztosítasz a falásrohamoknak. Mi az, amit tehetsz?

Emlékeztesd magad
Ma már létezik olyan iPhone alkalmazás, ami rendszeres időközönként emlékeztet arra, hogy enned kell, kiírja a kalóriaszámot, valamint ötleteket ad arra is, mit fogyassz. Ne szégyelld használni!

Nasizz mértékkel
Az ebédhez és a vacsihoz nyugodtan engedélyezz magadnak némi nassolnivalót, de csináld okosan: például a fagyikelyhedet oszd meg a barátnőddel. Így ettetek is édességet, de nem is vittétek túlzásba.

nass2.jpg ()

Kevés alvás

Ha időről-időre túlhajtod magad, és nem alszol eleget, a testedben a leptin nevű hormon szintje lecsökken, a ghreliné pedig megemelkedik – aminek következtében kívánni kezded a nehéz ételeket, a kenyeret, a burgonyát és a cukros sütiket. Épp ezért…

Dobj be egy-két csésze kávét
Íme egy újabb zöld jelzés az egyik kedvencünknek: a koffein átsegíthet a kialvatlanság által okozott habzsolási vágyon. Persze a tejszínhabot spórold le a tetejéről!

A víz ereje
A víz sem hazudtolja meg gyógyító erejét: ha a fáradtságtól falásroham tör rád, gyorsan igyál meg egy-két pohárral. Felfrissít, javítja a vérkeringést, megtölti a pocakodat, és máris jobban leszel.

A szokások rabja

Az agyunk imádja a szokásokat, mert nem nagyon kell dolgoznia: ha tévézés, akkor popcorn, ha baráti beszélgetés, akkor süti. Ne félj lázadni ez ellen!

A távolság hatalom
Amikor leülsz a tévé elé, és elkezdesz egy filmet, hagyd kint a nasit a konyhában, lehetőleg előkészítetlenül (ne pattogtasd ki a popcornt, ne bontsd ki a csokit). Hidd el, filmezés közben már nem lesz kedved kimenni érte.

Tereld el a gondolataidat
Na jó, de mi van a reklámszünetekkel? Olyankor próbáld elterelni a figyelmed: a konyhába rohanás helyett inkább írj meg egy e-mailt, keress elő egy könyvet, amit megígértél valakinek – a lényeg, hogy aktivizáld magad, és ne gondolj az evésre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X